Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Welt: Προς χαλάρωση των όρων του πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα;

Welt: Προς χαλάρωση των όρων βοήθειας του πακέτου προς την Ελλάδα;
Σε συνέχεια των σαββατιάτικων δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου περί ειλημμένης απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης η κυριακάτικη Welt κάνει λόγο για χαλάρωση της όρων της βοήθειας στον ορίζοντα.
Σύμφωνα με τη Deutche Welle, παρά το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα περί ειλημμένης απόφασης για την εκταμίευση της δόσης, διέψευσε την Κυριακή ο Μάρτιν Κοτχάους, εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άλλα ένα δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, αφήνει αχτίδες φωτός για χαλάρωση των όρων βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οπως αναφέρει η Welt, σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί ως τώρα, η Αθήνα δεν θα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120 % του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, «πιο σημαντικά είναι τα έτη 2013 και 2014», οπότε και «τρέχει» το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, ενώ, σύμφωνα με τους ίδιους, το ερώτημα «τι θα γίνει μετά», θα πρέπει να απαντηθεί αργότερα.
Επισήμως, βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει και η εφημερίδα, ο στόχος του 120 % που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξακολουθεί να υφίσταται. Όπως διαφαίνεται όμως, η επίτευξή του δεν θα είναι πλέον τόσο στο επίκεντρο.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η Welt, συζητείται η εναλλακτική πρόταση να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση αυτού του στόχου, πρόταση, όμως, που δεν βρίσκει υποστηρικτές.
Στις Βρυξέλλες προκρίνεται μια άλλη λύση και συγκεκριμένα να μην επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό οι ενέσεις ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ύψους 48 δις ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν προβλέπεται στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, αλλά μόνον στον νέο, ESM, και μάλιστα για νέες περιπτώσεις και ως εκ τούτου η πρόταση απορρίπτεται από το Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου