Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι καταγγελίες κατά των ΕΛΠΕ



Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέπεμψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις καταγγελίες της εταιρείας «ATTICA GROUP» κατά των Ελληνικών Πετρελαίων για καταχρηστική συμπεριφορά στην αγορά ναυτιλιακού καυσίμου χαμηλού θείου.
Η εταιρεία υποστηρίζει στις αναφορές που έχει υποβάλει ότι τα ΕΛΠΕ αποτελούν τον μοναδικό προμηθευτή του συγκεκριμένου καυσίμου για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και προχωρούν σε συνεχή αύξηση των τιμών περιθωρίων κέρδους (premia) χωρίς αιτιολόγηση.
Από την έρευνα της Αρχής προέκυψε ότι τα ΕΛΠΕ δεν είναι ο μοναδικός προμηθευτής του συγκεκριμένου καυσίμου, έχουν όμως υψηλό μερίδιο αγοράς (από 60 έως 95%) και στις τρεις υποκατηγορίες ναυτιλιακών καυσίμων (δηλ. στο πετρέλαιο χαμηλού θείου, το μαζούτ χαμηλού θείου και το μαζούτ υψηλού θείου).
Για τα περιθώρια κέρδους η ΡΑΕ αναφέρει ότι στο διάστημα που εξετάστηκε κινήθηκαν τόσο ανοδικά όσο και καθοδικά, αλλά λόγω των υψηλών μεριδίων των ΕΛΠΕ στη συγκεκριμένη αγορά και της σοβαρότητας του θέματος ως προς την εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς και των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων της υπόθεσης, κρίθηκε σκόπιμη η παραπομπή της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, για περαιτέρω διερεύνηση πιθανής κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου