Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Μαζεύω ή δεν μαζεύω αποδείξεις;


Μαζεύω ή δεν μαζεύω αποδείξεις;

Αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών είχε διαρρεύσει ότι τα πρόστιμα για όσους δεν συλλέγουν αποδείξεις θα είναι αυστηρότερα. Στη συνέχεια, κρίθηκε ότι το μέτρο των αποδείξεων έτσι όπως υλοποιείται δεν έχει κανένα νόημα. Τώρα, εξετάζεται η θέσπιση κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων κατά κύριο λόγο με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής. Τι τελικώς θα ισχύσει;

Προς το παρόν, ένα είναι σίγουρο. Στις φορολογικές δηλώσεις του 2013, θα πρέπει να εμφανίσουμε αποδείξεις οι οποίες να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός μας. Ανώτατο όριο αποδείξεων θα είναι οι 15.000 ευρώ. Δηλαδή, για εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ ετησίως, δεν απαιτούνται περισσότερες αποδείξεις από 15.000 ευρώ. Το όριο αυτό ισχύει κατ’ άτομο. Δηλαδή, αν ο σύζυγος έχει εισόδημα 70.000 ευρώ και η σύζυγος 20.000 ευρώ, τότε απαιτούνται αποδείξεις ύψους 20.000 ευρώ (15.000 ευρώ για το σύζυγο και 5000 ευρώ για τη σύζυγο). Όποιοι δεν προσκομίσουν τις αποδείξεις, απειλούνται με πρόστιμο 10% επί της αξίας των αποδείξεων που θα λείπουν. Δηλαδή, για κάποιον ο οποίος θα αδιαφορήσει τελείως, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και στα 1500 ευρώ.
                Όλες οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά άρα και πάλι τις αποδείξεις θα υποχρεωθούμε να τις κρατήσουμε στο σπίτι μας για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Και από το νέο έτος;
Στο προσχέδιο νόμου, η διάταξη που επέβαλε τη συλλογή αποδείξεων, είχε απαλειφθεί. Στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί την Παρασκευή, θα δούμε αν αυτό θα ισχύσει ή όχι. Αν δεν υπάρξει διάταξη, δεν υπάρχει και υποχρέωση συλλογής αποδείξεων από την 1η Ιανουαρίου 2013. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή κίνητρα για συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες κατηγορίες αλλά είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει τελικώς διάταξη στο σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο.
Και αν δεν υπάρξει;
Χωρίς διάταξη, δεν υπάρχει ούτε κίνητρο για συλλογή αποδείξεων, ούτε απειλή προστίμου σε περίπτωση μη συλλογής. Το να επιβληθεί η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων με άλλο νομοσχέδιο, αργότερα, θα είναι αστείο καθώς δεν μπορεί να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο από τη μέση της χρονιάς. Τώρα το αν η κατάργηση του μέτρου θα οδηγήσει σε έξαρση της φοροδιαφυγής ή όχι, αυτό θα πρέπει να το σκεφτεί καλά το υπουργείο Οικονομικών από τη στιγμή μάλιστα που με τον νέο νόμο έρχεται να φορτώσει πρόσθετα φορολογικά βάρη ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες που θεωρούνται και ύποπτοι φοροδιαφυγής.
Περισσότερες λεπτομέρειες την Παρασκευή, μετά και την κατάθεση του φορολογικού νόμου στη Βουλή. 
ΠΗΓΗ:.fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου