Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Προσοχή και στα πετρέλαια... μας βλέπουν




Στην Κύπρο ξεκίνησαν να ψάχνουν για φυσικό αέριο πριν 7 χρόνια. Και σε 7 χρόνια από σήμερα, το 2019, θα το καταναλώνουν και θα το εξάγουν. Στην Ελλάδα είμαστε ανίκανοι ακόμη και τη χούντα να αντιγράψουμε που μεθόδευσε, πριν 40 χρόνια, την εκμετάλλευση του πετρελαίου που βρήκε στην Καβάλα.
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους γιατί είμαστε μεταξύ των χωρών με πετρελαιοπιθανά κοιτάσματα και πιθανά μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Επειδή όμως ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν είμαστε Αλβανία (ώστε τα πετρέλαια να είναι μόνο εσωτερική μας υπόθεση) πρέπει να καταλάβουμε ότι έμμεσα είμαστε συνδεδεμένοι και με το σύνθετο πρόβλημα της ενεργειακής ανασφάλειας της Ευρώπης. 
Ας σοβαρευτούμε και για λόγους ουσίας γιατί τα ελληνικά κοιτάσματα είναι (κατά τεκμήριο) σε μεγάλα βάθη, ίσως και πάνω από 5.000 μέτρα, με μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο που σημαίνει ότι έχουν ιδιαίτερα σοβαρό κόστος εξόρυξης. 
Συνεπώς είναι τεράστιο λάθος στρατηγικής (αν αργήσουμε) να χάσουμε τις σημερινές τιμές πετρελαίου των 100 δολ. με τάση ανόδου. Γιατί  πετρέλαια με διεθνείς τιμές π.χ. στα 50 δολ. μάλλον θα είναι ασύμφορα να αντληθούν στην Ελλάδα. Και ας μην το θεωρούμε αυτό σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 
Με άλλα λόγια να μην επεκτείνουμε το ελληνικό κρατικό μπάχαλο και στον τομέα των ερευνών πετρελαίου. 
Δεν αμφισβητώ ότι το κυρίαρχο ζητούμενο είναι τι είδους κοιτάσματα υδρογονανθράκων έχουμε, πόσο εκμεταλλεύσιμα είναι από πλευράς κόστους και τεχνολογίας και ποια ακριβώς είναι η έκταση τους ώστε να προσδιοριστεί και η χρονική τους επάρκεια. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου