Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Κύπρος: Στρατηγικός συνεργάτης για τα πετρελαιοειδή ολλανδική εταιρεία




Το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή του την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ολλανδική εταιρεία Vopak Oil ΕΜΕΑ, η οποία επιλέχθηκε ως στρατηγικός συνεργάτης, ύστερα από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πρόσκλησης ενδιαφέροντος, για το έργο του τερματικού σταθμού παραλαβής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το έργο είναι μεγάλης σημασίας για την οικονομία της χώρας και προωθεί την Κύπρο ως διαμετακομιστικό κι εμπορικό κέντρο.
Είπε επίσης ότι η δημιουργία του σταθμού θα επιλύσει το ζήτημα της αποθήκευσης λειτουργικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών, καθώς και το ζήτημα της διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Εμπορίου θα επαναφέρει το ζήτημα στο υπουργικό συμβούλιο για τη λήψη τελικής απόφασης.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης συζήτησε σήμερα τις σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στη σημερινή 7η Συνάντηση του Μόνιμου Συμβουλίου Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας για την Ενέργεια.
Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι επεσήμανε τι εξελίξεις στην περιοχή σε σχέση με την εξερεύνηση και τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εκφράζοντας την άποψη ότι και μέσα από αυτή τη διαδικασία αναπτύσσεται ένα νέο πεδίο για συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας είπε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας όντως αναπτύσσεται με επιτυχία και υπάρχουν καλές προοπτικές που συνδέονται πρώτιστα με τις δυνατότητες της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στα κοιτάσματα της Κύπρου.
Μια ρωσική εταιρεία εμπλέκεται, σε συνεργασία με τη γαλλική Total, στο διαγωνισμό για ερευνητικές γεωτρήσεις σε ένα από τα θαλάσσια πεδία νοτίως της Κύπρου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου