Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Iσλανδία: Έτοιμο προς επικύρωση το πρώτο Σύνταγμα που συντάσσεται μέσω των κοινωνικών δικτύων



Έτοιμο προς επικύρωση είναι το νέο Σύνταγμα της Ισλανδίας, το οποίο συνέταξαν πολίτες στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Ο λαός της Ισλανδίας εξέλεξε 25 άτομα, το καθένα από τα οποία θα έπρεπε να έχει προταθεί από τουλάχιστον 30 άτομα, μεταξύ 522 ενήλικων, οι οποίοι δεν ανήκαν σε κανένα από τα πολιτικά κόμματα. Στη συνέχεια, το σύνταγμα γράφτηκε μέσα από το διαδίκτυο. Οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν προτάσεις και σχόλια για το κείμενο, το οποίο θα παρουσιαστεί στις επόμενες εκλογές.
Οι συζητήσεις για το νέο σύνταγμα ξεκίνησαν όταν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κατέρρευσαν και η κυβέρνηση του Γκέιρ Χάαρντε αποφάσισε να προχωρήσει στην κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών χρεών και την είσοδο της Ισλανδίας στο ΔΝΤ.
Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις και τις γενικευμένες συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο, στις οποίες τα ισλανδικά ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια, ο Ισλανδός πρόεδρος άσκησε βέτο και στο δημοψήφισμα που ακολούθησε οι Ισλανδοί με 93% είπαν "όχι" στην πληρωμή του χρέους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Η Εποχή", κάπως έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το νέο σύνταγμα, που χαρακτηρίστηκαν από μια μοναδική ανοιχτή αντίληψη, αφού όλοι οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να προτείνουν τις ιδέες τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Facebook, Flickr). Χαρακτηριστικό είναι ότι το 25μελές συνταγματικό συμβούλιο που εξέλεξε η λαϊκή εθνοσυνέλευση, και αφού προηγήθηκαν εκατοντάδες τοπικές συνελεύσεις, όταν σύντασσε καθένα από τα συνολικά 114 άρθρα, δημοσίευε στο διαδίκτυο το προσχέδιο για να γίνονται σχόλια, επισημάνσεις, κ.λπ.
Το νέο σύνταγμα, αν επικυρωθεί στη ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή, θα είναι το πρώτο στην ιστορία που συντάσσεται μέσω των κοινωνικών δικτύων και με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων είναι 83.531 σε μια χώρα με 320.000 κατοίκους!
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου