Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Crash Test σε 8 Πηγές Θέρμανσης. Δείτε Ποια Σας Συμφέρει



Τη... ψυχρολουσία που προκαλούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης μπορούν να αποφύγουν τα νοικοκυριά αναζητώντας εναλλακτικές μορφές για να ζεσταθούν τους χειμερινούς μήνες.
Η imerisia.gr παρουσιάζει έναν οδηγό για οκτώ πηγές θέρμανσης που μπορούν να επιλέξουν οι καταναλωτές ανάλογα με τα οικονομικά τους. Έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των λύσεων, ενώ ορισμένες από αυτές οδηγούν τα νοικοκυριά σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών.
Στη ζυγαριά... μπαίνουν το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, τα κλιματιστικά, το ενεργειακό τζάκι, τις σόμπες πέλετ, τους καυστήρες βιομάζας, τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας και τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.
Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά από σήμερα αλλά λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οι τιμές του αναμένεται να κυμανθούν στα 1,35 με 1,40 ευρώ το λίτρο. Το κόστος είναι τεράστιο για τις οικογένειες και σε σχέση με πέρυσι είναι υψηλότερο κατά περίπου 50%. Το 2011 τέτοια εποχή οι τιμές διάθεσης του πετρελαίου ήταν στα 0,90 με 0,92 ευρώ το λίτρο. Αλλά κι όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο από πέρυσι για φέτος αναμένεται να προχωρήσουν στη χρήση των καλοριφέρ με φειδώ.
Το συγκριτικό τεστ ανάμεσα στις οκτώ μορφές θέρμανσης έγινε με βάση τις ανάγκες μιας οικογένειας που ζει σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. Οι εκτιμήσεις θέλουν πως τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν θα καταναλωθούν 1.200 λίτρα πετρελαίου. Για να γίνει πιο εύκολη η σύγκριση με τη βοήθεια του μετατροπέας της Εταιρίας Παροχής Αερίου Αττικής βρήκαμε ότι η ισοδύναμη ποσότητα των λίτρων σε kWh (κιλοβατώρες) ηλεκτρικού ρεύματος είναι 12.630.
Έτσι σύμφωνα με αυτό το σενάριο αλλά και με έρευνα αγοράς που κάναμε προκύπτει ότι η πιο οικονομική λύση είναι τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας. Οι εταιρίες υποστηρίζουν πως το ετήσιο κόστος είναι τα 400 ευρώ.
Ακολουθεί ο καυστήρα βιομάζας (με πέλετ) όπου η δαπάνη κυμαίνεται για τη χειμερινή σεζόν από 840 μέχρι 1.120 ευρώ.
Έπεται το φυσικό αέριο με 972,51 ευρώ και το ενεργειακό τζάκι που θα κοστίσει η θέρμανση στα 1.400 ευρώ. Στα 1.120 με 1.400 ευρώ είναι τα έξοδα με τις σόμπες που καταναλώνουν πέλετ.
Τα κλιματιστικά υπολογίζεται ότι για να ζεστάνουν μια κατοικία 100 τ.μ. θα χρειαστεί δαπάνη της τάξης των 1.454 ευρώ.
Όσοι επιλέξουν το πετρέλαιο θέρμανσης θα χρειαστούν 1.680 ευρώ, ενώ ασύμφορη λύση είναι τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα με το λογαριασμό να εκτινάσσεται στα 2.472 ευρώ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου