Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Μικρότερη κι από το Βιετνάμ η κεφαλαιαγορά της Ελλάδας μετά την αποχώρηση της Coca Cola Hellenic! - Μετά από δύο μνημόνια οι απώλειες για το ΧΑ φθάνουν στο 86%



Μετά τη διαγραφή της Coca Cola Hellenic από το ταμπλό του ΧΑ, το επόμενο έτος, η ελληνική κεφαλαιαγορά θα είναι μικρότερη ακόμη κι από την αγορά του Βιετνάμ!
Όπως επικαλείται το Bloomberg, με την απομάκρυνση από τη χώρα μας της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας εμφιάλωσης παγκοσμίως μειώνεται η αξία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς σε περίπου 31 δις. δολ. από 39,2 δις. που ήταν συμπεριλαμβανομένης της Coca Cola Hellenic. Η αγορά του Βιετνάμ υπολογίζεται σε 35,2 δις. δολ. Σημειώνεται πως, όπως αναφέρει το Bloomberg, ήδη η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι η μικρότερη μεταξύ 24 αναπτυγμένων χωρών.
Από το Νοέμβριο του 2007, οπότε η αξία των εισηγμένων μετοχών είχε φθάσει τα 273 δις. δολ. η ελληνική αγορά έχει χάσει το 86% της αξίας της, καθώς η Ελλάδα έχει υπογράψει δύο μνημόνια. Και όπως λέει το Bloomberg, η ύφεση πλήττει τη χώρα για πέντε χρόνια και αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013 και το 2014.
Προς το παρόν, η Coca-Cola Hellenic υπολογίζεται ότι καλύπτει το 23% της αξίας του γενικού δείκτη στο ΧΑ με αξία αγοράς 6,23 δις. ευρώ. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,3% με την Εθνική Τράπεζα να «βαραίνει» τον δείκτη σε ποσοστό 19%. Πλέον, όμως, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καλύπτουν συνολικά το 16% της αξίας του γενικού δείκτη στο ΧΑ έναντι 38% που ήταν το 2009.
Σύμφωνα με το Bloomberg, όταν αποχωρήσει από το ΧΑ Coca Cola, η Εθνική θα πάρει και πάλι την πρωτιά όσον αφορά το «βάρος» της στο γενικό δείκτη.
 ΠΗΓΗ:bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου