Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η μεγάλη επιστροφή των Ανεξάρτητων Πρατηρίων, "ΑΠ"



Σε κεντρικό δρόμο στο Περιστέρι, όπου λειτουργούν τέσσερα πρατήρια, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σημαντική αλλαγή: δύο βενζινάδικα έχουν αλλάξει σήμα. Για την ακρίβεια τα πρατήρια αυτά που ανήκαν στην ίδια μεγάλη εταιρεία εμπορίας, έχουν υιοθετήσει σήμα ΑΠ, δηλαδή Ανεξάρτητο Πρατήριο. Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ούτε μοναδική αλλά ούτε και μεμονωμένη. Όπως επισημαίνουν πηγές του κλάδου, το τελευταίο διάστημα υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού των ανεξάρτητων πρατηρίων, δηλαδή των πρατηρίων που δεν έχουν κάποιο σήμα εταιρείας εμπορίας στην προθήκη τους, παρότι προμηθεύονται καύσιμα από όσες εταιρείες είναι πρόθυμες να πουλήσουν σε αυτά.
Τι έχει αλλάξει και τα ΑΠ επιστρέφουν… δριμύτερα; Την τελευταία διετία και μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, επήλθε μείωση της κατανάλωσης που σωρευτικά ξεπερνά το 25%. Την ίδια στιγμή και οι εταιρείες εμπορίας αυστηροποίησαν και περιόρισαν στο ελάχιστο τις πιστώσεις που χορηγούν στους πελάτες τους. Αποτέλεσμα, σημαντικός αριθμός πρατηρίων να μην καταφέρει να ανταπεξέλθει και περί τα 2 χιλιάδες πρατήρια πανελλαδικά να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Όπως επισημαίνουν πηγές του κλάδου, τα πρατήρια αυτά έχουν μπει το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο εμπόρων, οι οποίοι σιγά-σιγά έχουν δημιουργήσει μικρά δίκτυα πρατηρίων, πάντα υπό το ευέλικτο σήμα ΑΠ.
Έτσι, η αλλαγή σήματος, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πρατηρίων σε εμπορικά σημεία, συνήθως σημαίνει ότι έχει προηγηθεί αλλαγή της ιδιοκτησίας του πρατηρίου, ενώ δεν αποκλείεται να έχει πληρωθεί και «αέρας» προκειμένου ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να τακτοποιήσει πιθανές εκκρεμότητες με την εταιρεία που συνεργαζόταν. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου