Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Κινεζική Συμμετοχή στο Πρώτο Εξαγωγικό Σταθμό LNG των ΗΠΑ Αποκαλύπτουν οι FT



Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, πίσω από την επένδυση της Cheniere Energy σε σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ με σκοπό τις εξαγωγές, κρύβεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας. Το ταμείο συμμετέχει στην Blackstone, η οποία με τη σειρά της έχει χρηματοδοτήσει με 1,5 δις δολάρια το σχέδιο της Cheniere, το οποίο σημειωτέον, θα είναι ο πρώτος σταθμός LNG των ΗΠΑ με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Η σημασία της συγκεκριμένης επένδυσης είναι μεγάλη διότι στις ΗΠΑ το φυσικό αέριο παράγεται με φθηνό τρόπο και σε μεγάλες ποσότητες μέσω των νέων μεθόδων εξόρυξης, με αποτέλεσμα η τιμή του να είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με της Ασίας ή της Ευρώπης. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες εκείνες που θα κατασκευάσουν πρώτες σταθμούς LNG και θα μεταφέρουν αέριο στους προορισμούς αυτούς, θα πλουτίσουν.
Καθώς λοιπόν φαίνεται ότι οι Κινέζοι έχουν έμμεση συμμετοχή στο έργο της Cheniere, προκαλούνται αντιδράσεις σε πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ. Οι Financial Times σημειώνουν πάντως ότι η επιρροή του κινεζικού ταμείου δεν μπορεί να είναι άμεση, ενώ στην Cheniere έχει μερίδιο και το κρατικό ταμείο της Σιγκαπούρης. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου