Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Άνοδος στην τιμή της βενζίνης στην Ευρώπη


Άνοδος στην τιμή της βενζίνης στην Ευρώπη
Νέα άνοδος καταγράφεται στην τιμή των καυσίμων στην Ευρώπη, με την βενζίνη στην Ιταλία να έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ - ακόμη και σε περιοχές μακριά από τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, και την Τοσκάνη να καταγράφει 2,008 ευρώ/λίτρο - ενώ στη Γαλλία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία «προσωρινή» και «μετριασμένη» μείωση του ειδικού φόρου επί των καυσίμων, προκειμένου να αποτρέψει την εκτόξευση της τιμής στα βενζινάδικα.
Σύμφωνα με το περιοδικό Quotidiano Energia, που παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των καυσίμων στην ιταλική χερσόνησο, η περιοχή της Τοσκάνης αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην ακρίβεια όσον αφορά την τιμή της 'σούπερ', ενώ και το ντίζελ --που παραδοσιακά διατίθεται φθηνότερα-- έχει φθάσει να πωλείται σε άλλες περιοχές του νότου έως και 1,843 ευρώ/λίτρο, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Η αύξηση της τιμής των καυσίμων ήταν προβλεπόμενη από καιρό για τα βενζινάδικα στους αυτοκινητοδρόμους, εκείνο όμως που προκαλεί έκπληξη είναι πως επίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη και στα απλά βενζινάδικα, όπου κανείς θα ανέμενε πως θα ήταν φθηνότερη.
Για παράδειγμα, ο πετρελαϊκός κολοσσός Eni αύξησε την τιμή διάθεσης καυσίμων κατά 1,6 λεπτά/λίτρο για τη 'σούπερ' και κατά 1 λεπτό/λίτρο για το ντίζελ, ενώ ο όμιλος Tamoil αύξησε κατά 1 λεπτό/λίτρο την τιμή της αμόλυβδης.
Κατά μέσον όρο, οι τιμές στα βενζινάδικα αυξήθηκαν στα 1,920 ευρώ/λίτρο η 'σούπερ', στα 1,803 ευρώ το ντίζελ και στα 0,784 ευρώ έφθασε το πετρέλαιο θέρμανσης.
Σύμφωνα με το Quotidiano Energia, η ανοδική εξέλιξη των τιμών οφείλεται στις διεθνείς αυξήσεις στα καύσιμα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου