Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Στη Βαρκελώνη ο πρώτος αιολικός σταθμός φόρτισης αυτοκινήτων



Ο πρώτος στον κόσμο σταθμός φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που τροφοδοτείται με αιολική ενέργεια εγκαινιάστηκε στη Βαρκελώνη, μόλις ένα χρόνο αφότου ανακοινώθηκαν τα σχέδια για την υλοποίησή του. Η Urban Green Energy με έδρα τη Νέα Υόρκη παρείχε μια ανεμογεννήτρια κάθετου άξονα ισχύος 4 KW και ο αμερικανικός κολοσσός General Electric εφάρμοσε την τεχνολογία WattStation για τη φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, δημιουργώντας το σταθμό Sanya Skypump.
Από μακριά, η ανεμογεννήτρια δεν διαφέρει σε τίποτε από τις γνωστές τουρμπίνες κάθετου άξονα. Η διαφορά της από τις υπόλοιπες είναι ότι στη βάση του - ύψους 13 μέτρων πύργου της- μπορεί κανείς να φορτίσει το αυτοκίνητό του. Ο πρώτος σταθμός εγκαταστάθηκε στα κεντρικά γραφεία της Cespa, μιας θυγατρικής της ισπανικής πολυεθνικής Ferrovial, λίγο έξω από τη Βαρκελόνη.
Παρότι η ανεμογεννήτρια αρχίζει να παράγει ενέργεια μόλις η ταχύτητα του ανέμου ξεπεράσει τα 11 χιλιόμετρα την ώρα, χρειάζεται ταχύτητες σχεδόν 40 χιλιομέτρων την ώρα για να παραγάγει την ελάχιστη ισχύ που απαιτείται για να λειτουργήσει ένας σταθμός 240 βολτ. Όταν η ταχύτητα του ανέμου είναι χαμηλότερη ή το φορτίο υψηλότερο, τότε ο σταθμός μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης για να αντλήσει την απαιτούμενη ενέργεια.
Οι δύο αμερικανικοί όμιλοι ελπίζουν ότι ο αιολικός σταθμός φόρτισης της Βαρκελόνης δεν θα είναι ο τελευταίος. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου