Η ΒΡ επιχείρησε να βρεθεί στην «εμπροσθοφυλακή» των προσπαθειών της «πράσινης» μετάβασης το 2020, προσπαθώντας να μετατρέψει την κρίση του κορωνοϊού σε ευκαιρία. Όμως, τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, ενώ αρχικά μείωσαν τη ζήτηση, διατάραξαν, στη συνέχεια, την εφοδιαστική..
αλυσίδα και την παραγωγή ενέργειαςΈτσι, μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη βουτιά στα έσοδα διαδέχεται σήμερα η έκρηξη στην κερδοφορία – και, ενώ, μόλις προ διετίας, ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός ήθελε να δώσει «το καλό παράδειγμα» επενδύοντας στις ΑΠΕ, τώρα ο επικεφαλής του δηλώνει ότι οι υδρογονάνθρακες έχουν κάνει «τεράστιο καλό» στον κόσμο.
Αυτή ήταν η χθεσινή δήλωση του CEO της ΒΡ, Bernard Looney, στο Economic Club στην Ουάσιγκτον, καθώς τον Φεβρουάριο η εταιρεία ανακοίνωσε κερδοφορία – ρεκόρ για το 2022, 28 δισ. δολ. Και έκτοτε έχει ανακαλέσει, σε μεγάλο βαθμό, τις «πράσινες» εξαγγελίες της. Τα λόγια του Looney ήχησαν με ανακούφιση ενώπιον του αμερικανικού κοινού, που τελευταία είναι λιγότερο εχθρικό προς τους υδρογονάνθρακες, αν αναλογιστεί κανείς ότι στους ακροατές του περιλαμβάνονταν επενδυτές της Wall Street που προτίμησαν την προσκόλληση της Chevron και της ExxonMobil σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Εξάλλου, αν και, μετά την πρόσφατη διόρθωση των τιμών του αργού, έχουν περιοριστεί τα κέρδη της ΒΡ στο α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αυτά ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.
Έτσι, ο κ. Looney τόνισε ότι ο τερματισμός της παραγωγής πετρελαίου θα ήταν «απλά ανεφάρμοστος», προσθέτοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα ενείχε το ρίσκο μίας νέας οικονομικής κρίσης. «Υπάρχουν άνθρωποι στην κοινωνία που σίγουρα θα ήθελαν να δουν το τέλος των ορυκτών καυσίμων εν μια νυκτί», επισήμανε κατά τη συνομιλία που είχε με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία David Rubenstein, μιλώντας στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Όταν η παραγωγή πέφτει και η ζήτηση δεν αλλάζει, ένα πράγμα μόνο πρόκειται να συμβεί: οι τιμές θα ανέβουν», σημείωσε απλά ο «ισχυρός άνδρας» της ΒΡ.
Αναφερόμενος στο περυσινό άλμα τιμών ενέργειας στην Ευρώπη, ανέφερε ότι «η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε 10 φορές ενώ χάσαμε το 3% της παγκόσμιας προσφοράς φυσικού αερίου – και ποιος θέλει να αντιμετωπίσει μία τέτοια κρίση που αντανακλά στην οικονομία, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και το κόστος ζωής;»
Ο CEO του βρετανικού κολοσσού είπε, βέβαια, ότι η εταιρεία δεν διαγράφει εντελώς την «πράσινη» στροφή που εξήγγειλε προ τριετίας. Αντίθετα, επικαλέστηκε τον δεκαπλασιασμό των κεφαλαιακών εξόδων την περίοδο 2019-2022 εκτός των τομέων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και την μεγάλη πτώση στις εκπομπές που προκαλούν οι δραστηριότητές της. Μάλιστα, δεν δίστασε να πει ότι «υπάρχει ένα θέμα που λέγεται άνθρακας… Είναι υπαρκτό ζήτημα. Χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε και γι’ αυτό επιθυμούμε την μετάβαση».
Έτσι, η ΒΡ, όταν ανέκρουσε πρύμναν ως προς την «πράσινη» στροφή της, ανακοίνωσε αύξηση επενδύσεων και στα ορυκτά καύσιμα αλλά και στην «καθαρή» ενέργεια – και φαίνεται ότι οι επενδυτές την αντάμειψαν, καθώς η τιμή της μετοχής της ξεπέρασε αυτήν της Exxon.
Σίγουρα οι νέες δηλώσεις του επικεφαλής της ΒΡ θα συναντήσουν τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων και δη των περιβαλλοντικών οργανώσεων που είχαν χαιρετίσει την «πράσινη» τόλμη της βρετανικής πετρελαϊκής. Και θα έχει ενδιαφέρον και πώς θα υποδεχθεί ο OPEC την «κατανόηση» που ο Looney φαίνεται ότι επιδεικνύει για τη στρατηγική του για περιορισμό στην παραγωγή και που τόσο έχει εξοργίσει τον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με τον CEO της ΒΡ, ο OPEC προσπάθησεε απλώς να σταθεροποιήσει τις τιμές του πετρελαίου, ώστε εταιρείες όπως ο βρετανικός κολοσσός να μπορούν να επενδύσουν στη μελλοντική παραγωγή, υπονοώντας την πλατφόρμα πετρελαίου Argos, αξίας του 9 δις δολ. που πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία της στον Κόλπο του Μεξικού. «Πρόκειται για επενδύσεις πολλών δεκαετιών. Και είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, εάν η τιμή του πετρελαίου ταλαντεύεται κατά 5, 10, 15 δολάρια [το βαρέλι] σε μηνιαία βάση», τόνισε ο Looney.
Από το energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου