Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Το Ιράκ ζητά από την Τουρκία να ξαναρχίσει τον βόρειο αγωγό εξαγωγής πετρελαίου

 





Το Ιράκ απέστειλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για επανεκκίνηση των ροών εξαγωγής πετρελαίου μέσω ενός αγωγού που εκτείνεται από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ έως το..

τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν.

Μια δήλωση της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) του Ιράκ την Πέμπτη επιβεβαίωσε τις ειδήσεις που αναφέρθηκαν νωρίτερα από το Reuters ότι το Ιράκ ζήτησε από την Τουρκία να επανεκκινήσει τις ροές που έχουν κλείσει εδώ και σχεδόν επτά εβδομάδες.

«Τόσο το Υπουργείο Φυσικών Πόρων της περιοχής του Κουρδιστάν όσο και το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ φέρεται να περιμένουν την απάντηση της Τουρκίας προτού επαναλάβουν τις εξαγωγές πετρελαίου», ανέφερε η ανακοίνωση της KRG.

Το αίτημα του Ιράκ προς την τουρκική κρατική ενεργειακή εταιρεία BOTAS προήλθε αφού έμποροι που αγοράζουν αργό από την περιοχή του Κουρδιστάν υπέγραψαν συμβόλαια με την κρατική εταιρεία εμπορίας αργού του Ιράκ SOMO την Τρίτη και την Τετάρτη μετά από εβδομάδες συζητήσεων, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ και το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η Τουρκία διέκοψε τις 450.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) βόρειων εξαγωγών του Ιράκ μέσω του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας στις 25 Μαρτίου μετά από διαιτητική απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC).

Το ΔΠΔ διέταξε την Τουρκία να καταβάλει στη Βαγδάτη αποζημίωση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μη εγκεκριμένες εξαγωγές από την KRG μεταξύ 2014 και 2018.

Το Ιράκ ανέβαλε να ζητήσει από την Τουρκία να επαναλάβει τις ροές καθώς πέρασε εβδομάδες για να επιλύσει διάφορα ζητήματα με την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) σχετικά με μια συμφωνία επανεκκίνησης.

Η KRG συμφώνησε η SOMO να διαθέσει το αργό της πετρέλαιο. Τα έσοδα από τις εξαγωγές της θα κατατεθούν σε έναν υπάρχοντα τραπεζικό λογαριασμό της KRG στη Citi στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η Βαγδάτη θα έχει πρόσβαση ελέγχου, ανέφερε προηγουμένως το Reuters.

Η SOMO έπρεπε επίσης να κλείσει συμβόλαια με αγοραστές αργού πετρελαίου της KRG. Οι πρόσφατα υπογραφείσες συμβάσεις είναι για περίοδο έως και τριών μηνών, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το τεράστιο χρέος που οφείλει η KRG σε εμπορικές εταιρείες, ανέφερε μία από τις τρεις πηγές.

Οι παραγωγοί στην περιοχή ζήτησαν από την KRG να δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους, καθιστώντας τη διαφάνεια και την κανονικότητα των πληρωμών όρους για νέες επενδύσεις και μέγιστες ροές εξαγωγών μόλις ανοίξει ξανά ο αγωγός, ανέφερε ξεχωριστή πηγή του κλάδου.

Ωστόσο, ο χρόνος επανεκκίνησης του αγωγού παραμένει αβέβαιος.

Η Τουρκία επιδιώκει διαπραγματεύσεις σχετικά με τις ζημίες που διατάχθηκε να πληρώσει στην υπόθεση της διαιτησίας και θέλει μόνιμη επίλυση των ανοιχτών θεμάτων διαιτησίας πριν από την επανέναρξη των ροών, ανέφεραν προηγουμένως πηγές στο Reuters.

"Υπάρχουν μια σειρά από συλλογισμούς και ένας από τους σημαντικότερους είναι οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου με πιθανό δεύτερο γύρο", είπε ο Bijan Mossavar-Rahmani, εκτελεστικός πρόεδρος της νορβηγικής εταιρείας πετρελαίου DNO, σε μια κλήση με αναλυτές την Πέμπτη. για το θέμα της επανεκκίνησης.

 (Reuters) 


Από το hydrocarbonprocessing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου