Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Η κορυφαία τράπεζα της Γαλλίας θα σταματήσει τη χρηματοδότηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου

 




Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η BNP Paribas, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα παρέχει πλέον καμία χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ανεξάρτητα από τις μεθόδους χρηματοδότησης, ως μέρος των στόχων της για την..

ενεργειακή μετάβαση.

Η γαλλική τράπεζα δεν θα παράσχει καμία χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης έργων, του δανεισμού βάσει αποθεματικών και των έργων Πλωτής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης Παραγωγής (FPSO).

Η BNP Paribas θα καταργήσει σταδιακά τη χρηματοδότηση σε μη διαφοροποιημένους παράγοντες εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου (ανεξάρτητες εταιρείες πετρελαίου) που προορίζεται για τη στήριξη της παραγωγής πετρελαίου.

Η τράπεζα δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει τη χρηματοδότηση της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου κατά 80% έως το 2030.

Η BNP Paribas δεσμεύεται επίσης να μειώσει τη χρηματοδότηση για την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 30% έως το 2030 σε σύγκριση με τη βασική γραμμή του Σεπτεμβρίου 2022.

Οι δεσμεύσεις της γαλλικής τράπεζας είναι οι πιο πρόσφατες από ευρωπαϊκή τράπεζα για τη μείωση της έκθεσης στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.

Υπό την πίεση των τάσεων της ESG και των μετόχων, ορισμένες τράπεζες ανακοίνωσαν τους τελευταίους μήνες αυστηρότερους κανόνες για τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων.

Η ING, για παράδειγμα,  περιορίζει περαιτέρω τη χρηματοδότηση  στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, μειώνοντας τον όγκο του εμπορίου πετρελαίου και φυσικού αερίου που χρηματοδοτεί και δεν χρηματοδοτεί πλέον υποδομές μεσαίου ρεύματος για νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε η τράπεζα με έδρα την Ολλανδία νωρίτερα αυτό το μήνα. Πέρυσι, η ING  είπε  ότι θα στόχευε να αυξήσει τη νέα χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 50% έως το τέλος του 2025 και δεν θα παρέχει πλέον ειδική χρηματοδότηση σε νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Barclays δήλωσε ότι δεν θα παρέχει πλέον  χρηματοδότηση σε  εταιρείες πετρελαιοειδών άμμου ή έργα πετρελαίου άμμου και αυστηρότερους όρους για δανεισμό θερμικού άνθρακα σε μια ενημερωμένη πολιτική, η οποία δεν ανακοινώνει συνολικές δεσμεύσεις ή στόχους για τη χρηματοδότηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Στις ΗΠΑ, η Citigroup, η Bank of America και η Wells Fargo δέχονται επίσης πιέσεις από ακτιβιστές μετόχους και περιβαλλοντικές ομάδες να περατώσουν ή να καταργήσουν σταδιακά τη χρηματοδότηση για ορυκτά καύσιμα


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου