Χλιαρό έως ανύπαρκτο είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το ενδιαφέρον της πλευράς των Αζέρων, προκειμένου να ολοκληρωθεί το deal για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η καταβολή των 400 εκ. ευρώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Νοέμβριο στην ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, η οποία και εξετάζει εάν η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από τη Socar εγείρει ζητήματα παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Χθες, ωστόσο η...
νέα παρέμβαση του επικεφαλής της αζερικής εταιρείας Ρ. Αμπντουλάγεφ, ο οποίος αποκάλυψε ότι δόθηκε νέα παράταση στην εξέταση της υπόθεσης μέχρι τέλος του έτους, δείχνει ότι η υπόθεση έχει βαλτώσει για τα καλά. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες θέλουν να μην υπάρχει ευθύνη από την πλευρά της Επιτροπής για την καθυστέρηση αλλά αντίθετα αυτή να οφείλεται στα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία καθυστερούν να στείλουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν θέσει οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.
Σε κάθε περίπτωση, από το κλίμα των δηλώσεων Αμπντουλάγεφ, φαίνεται ότι δεν υπάρχει βιασύνη. Και βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο συμπληρώνονται 24 μήνες από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και βάσει των όρων της προκήρυξης, οι Αζέροι μπορούν να αποχωρήσουν από το deal χωρίς να καταπέσει η εγγυητική επιστολή που έχουν καταθέσει, αφού η ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της πώλησης δεν βαρύνει τη δική τους πλευρά. Το αρνητικό αυτό κλίμα επιβεβαιώνεται και από συνομιλητές της αζερικής πλευράς.
Ένα ερώτημα πάντως είναι πως θα γίνει η «απεμπλοκή» από το deal. Τις τελευταίες ημέρες έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια που θέλουν τους Αζέρους να μεταπωλούν ένα ποσοστό του ΔΕΣΦΑ σε τρίτη εταιρεία, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο και την ελληνική πλευρά η οποία θέλει να διατηρήσει όχι το 34% αλλά το 51% του διαχειριστή του συστήματος αερίου ΔΕΣΦΑ. Ποιος μπορεί να είναι ο ενδιαφερόμενος; Κατά το παρελθόν ζεστό ενδιαφέρον για την ελληνική εταιρεία είχε υπάρξει από τη βελγική Fluxys η οποία ωστόσο δεν έδωσε το παρών στο διαγωνισμό που είχε γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ. Τώρα σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, οι Βέλγοι θέλουν να επανακάμψουν, υπό τον όρο βεβαίως ότι έχει ξεκαθαρίσει το ευρύτερο τοπίο για το ελληνικό ζήτημα.
Μια τέτοια εξέλιξη, αναφέρουν πηγές της αγοράς, θα μπορούσε υπό όρους να αφήσει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες: οι Αζέροι θα φύγουν από ένα deal το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες έχει εξελιχθεί υπερβολικά ακριβό για αυτούς, η ελληνική πλευρά θα έχει μετατρέψει την αποκρατικοποίηση σε σύμπραξη με πλειοψηφική μετοχική παρουσία του Δημοσίου και οι Βέλγοι θα πετύχουν τελικά το άνοιγμα που θέλουν στην ελληνική αγορά (έχουν αγοράσει μερίδιο και στον αγωγό TAP).
ΠΗΓΗ.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου