Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

H Gazprom σβήνει τη ρήτρα των 100 εκατ. που θα πλήρωνε η ΔΕΠΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για H Gazprom σβήνει τη ρήτρα των 100 εκατ. που θα πλήρωνε η ΔΕΠΑ
Αποδεκτό φέρεται να έχει κάνει η ρωσική πλευρά το ελληνικό αίτημα για μηδενισμό του ποσού των 100 εκατ. ευρώ που καλείτο να πληρώσει η ΔΕΠΑ στην Gazprom για συμβολαιοποιημένες ποσότητες φυσικού αερίου που δεν παρέλαβε το 2014 (ρήτρα take or pay). Έγκυρες, μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι η σχετική συμφωνία μεταξύ....
ΔΕΠΑ και Gazprom έχει «κλειδώσει» και αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα. Οι πρώτες συζητήσεις για τον μηδενισμό της ρήτρας take or pay έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στη Μόσχα, ενώ το θέμα επανήλθε κατά την επίσκεψη του επικεφαλής της Gaz prom, Αλεξέι Μίλερ, στην Αθήνα. Η απόφαση, στον βαθμό που επιβεβαιωθεί, εκτός από τη ΔΕΠΑ θα ωφελήσει και τους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου (ΔΕΗ, ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και ΕΠΑ), στους οποίους βάσει αντίστοιχων συμβάσεων θα έπρεπε να μεταβιβάσει το κόστος από τη σχετική ρήτρα.

Στο μεταξύ, καλά νέα διαφαίνονται και στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταβίβασης στη Socar του 49% του ΔΕΣΦΑ έναντι του 66% που προβλέπει η συμφωνία που υπεγράφη με τους Αζέρους τον Ιούνιο του 2013 και παραμονή του Δημοσίου στην εταιρεία με ποσοστό 51%. Η νέα αυτή πρόταση της ελληνικής πλευράς αίρει τις επιφυλάξεις της Κομισιόν για τον έλεγχο του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου από εταιρεία τρίτης χώρας, που είναι παράλληλα και προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ συνάδει πλήρως και με την κυβερνητική οπτική των ιδιωτικοποιήσεων, μέσω της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με τη συμμετοχή του Δημοσίου. Η Ε.Ε., όπως είναι ήδη γνωστό, έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2014 εις βάθος έρευνα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar, προ κειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο αυτή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Το κατά πόσο η αζέρικη πλευρά θα κάνει αποδεκτή την πρόταση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, θα φανεί στις δια πραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η αποδοχή της πρότασης προϋποθέτει παραχώρηση στη Socar και του μάνατζμεντ αλλά και επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος, δεδομένου ότι η συμφωνία προβλέπει τίμημα 400 εκατ. για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Η αζέρικη πλευρά πάντως, φαίνεται διατεθειμένη για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, την οποία αναμένει μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του επικεφαλής της Socar, Ρ. Αμπντουλάγιεβ, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. «Η διεύθυνση Ανταγωνισμού συνεχίζει να εξετάζει το θέμα. Η ομάδα εργασίας μας ανταποκρίνεται στις ερωτήσεις που της θέτει», δήλωσε. Η απόφαση, στον βαθμό που επιβεβαιωθεί, εκτός από τη ΔΕΠΑ θα ωφελήσει και τους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου (ΔΕΗ, ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και ΕΠΑ), στους οποίους βάσει αντίστοιχων συμβάσεων θα έπρεπε να μεταβιβάσει το κόστος από τη σχετική ρήτρα.

Επίσπευση συνελεύσεων για το μέρισμα

Την επίσπευση των γενικών συνελεύσεων των εταιρειών ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΠΑ, ώστε να εισρεύσει το μέρισμα στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου για να καλύψει τις αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες, προκάλεσε το ελληνικό Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της. Έτσι, μέσα στο προηγούμενο διήμερο διεξήχθησαν οι γενικές συνελεύσεις στις εταιρείες του ομίλου της ΔΕΠΑ και ενέκριναν συνολικά μέρισμα ύψους 36 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο και 15 εκατ. ευρώ για τα ΕΛΠΕ που ελέγχουν το 35% της εταιρείας και των θυγατρικών της αντίστοιχα. Στα κρατικά ταμεία, πάντως, δεν μεταφέρθηκαν προς το παρόν τουλάχιστον τα ταμειακά διαθέσιμα των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στα οποία είχε αναφερθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

(Χρ. Λιάγγου, Καθημερινή, 29/4/2015)



ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου