Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Στάσεις εργασίας στη Χαλυβουργική


Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα, προχωρούν σε δίωρες στάσεις εργασίας την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Απρίλη, «απαντώντας» με αυτό τον τρόπο στην απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε 100 απολύσεις....



Την Τετάρτη, στα πλαίσια της στάσης εργασίας από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πύλη του εργοστασίου. Όπως αποφάσισαν κατά τον ελλιμενισμό πλοίου για λογαριασμό της εταιρείας, έμφορτου με την πρώτη ύλη για την κατασκευή τής μπετόβεργας (μπιγιέτα), θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε 2 στάσεις εργασίας, 11 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 3 το μεσημέρι με 5 το απόγευμα, και ακολούθως θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία.
Στο μεταξύ, οι στάσεις εργασίας συνεχίζονται και την Πέμπτη 30 Απρίλη, οπότε και λήγει η διορία της διοίκησης για το πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων», επί της ουσίας απολύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο θα συγκεντρωθούν εκ νέου στην πύλη του εργοστασίου από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι, ενώ θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου στο ρεύμα εισόδου προς Αθήνα, στο ύψος τού εργοστασίου.

Η εργοδοσία την Τρίτη 28 Απρίλη πρότεινε στους 100 εργαζόμενους να αποχωρήσουν «οικειοθελώς», δίνοντας το ανάλογο «κίνητρο», ενώ ξεκαθάρισε πως αν δεν δεχτούν, θα προχωρήσει με απολύσεις 5% κάθε μήνα, όπως της επιτρέπει ο νόμος. Το «δόλωμα» της «οικειοθελούς» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο επίδομα ανεργίας, το οποίο ούτως ή άλλως χάνουν όσοι δηλώσουν παραίτηση.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 30ής Απρίλη. Μέχρι τότε, η «Χαλυβουργική» είχε δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη τα παζάρια με την κυβέρνηση για μείωση του ενεργειακού κόστους, μεταξύ άλλων και με το μέτρο της «διακοψιμότητας». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι ο εκβιασμός της εργοδοσίας για να αποσπάσει φτηνό ρεύμα, είναι βαρέλι δίχως πάτο για τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά της η παράταξη της «Αγωνιστικής Ενωτικής Κίνησης Χαλυβουργικής» καλεί σε οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, καλώντας τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις»



ΠΗΓΗ:olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου