Την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει εκεί όπου δεν απαιτείται η συνεννόηση με τρίτες χώρες.
Ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση μετά το πέρας...
της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, κυρίους Αναστασιάδη και Αλ Σίσι. Ο ίδιος απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στους δύο προέδρους Αιγύπτου να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα η τρίτη συνάντηση κορυφής του εταιρικού σχήματος συνεργασίας των τριών χωρών.
Πυλώνες ασφάλειας Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.
Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για τον πόλεμο, που μαίνεται στη Συρία και στο Ιράκ, τη στασιμότητα στο Παλαιστινιακό, αλλά και την εξάπλωση του λεγόμενου ”τζιχαντισμού”. Των στοιχείων εκείνων, επισήμανε, του ακραίου ισλαμικού εξτρεμισμού, «που αποτελούν έναν διαρκή και ασύμμετρο κίνδυνο για τον πολιτισμό μας».
Σε αυτό το ανησυχητικό πλαίσιο μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής στη γειτονιά μας, η συνεργασία μας , τόνισε ο πρωθυπουργός, «παίρνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, καθώς Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».
Για τον σκοπό αυτό, σημείωσε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας, αλλά και να εμπεδωθεί το κλίμα της συνεργασίας και της συνεννόησης και με άλλους εταίρους στην ευρύτερη περιοχή, αποφασίστηκε και συμφωνήθηκε να εντείνουν οι τρεις χώρες τη συνεργασία τους, τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο, όσο όμως και στους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουν.
Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία των τριών χωρών στην οικονομία και το εμπόριο, με τη δημιουργία και τη σύγκληση συναντήσεων τεχνικών ομάδων για τον σκοπό αυτό.
Ιδιαίτερα, ανέφερε ότι και στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση του με τον Πρόεδρο Σίσι συμφώνησαν και για μια νέα τεχνική ομάδα για την οικονομία και το εμπόριο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. «Μας αφορά και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, και εμένα προσωπικά αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να συμμετάσχουν επιχειρήσεις και εταιρείες ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος στο φιλόδοξο σχέδιο ανασυγκρότησης της αιγυπτιακής οικονομίας που επεξεργάζεται και ετοιμάζεται να υλοποιήσει ο Πρόεδρος Σίσι», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή συνάντηση έγινε για έργα και συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας και του τουρισμού. «Οι χώρες μας βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Οι ευκαιρίες αναβάθμισης της κομβικής αυτής θέσης των χωρών μας για το εμπόριο, την οικονομική συνεργασία, την ενέργεια, τις μεταφορές, δεν αφορούν αποκλειστικά τις χώρες μας. Αφορούν κατά μια ευρύτερη οπτική την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας, που θα αφορά όμως την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε με έμφαση ότι η οικονομική, η εμπορική και η ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, «συμβάλλουν αποτελεσματικά και αποτελούν προϋπόθεση για την εμπέδωση της ευημερίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».
Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι η τριμερής συνεργασία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας. Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι μαζί με τους Προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου συμφώνησαν να προχωρήσουν «περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, και βεβαίως όπου αυτό δεν απαιτεί τη συνεννόηση και συνεργασία τρίτων χωρών».
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία αυτή «δεν θα έχει όφελος μονάχα για τις τρεις χώρες μας, αλλά θα αποτελέσει και έναυσμα ή πρόκληση, όπως θέλετε πείτε το, σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για συνεργασία και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών επί τη βάση του διεθνούς δικαίου».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνάντηση της Λευκωσίας του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει και από κοντά τον Πρόεδρο Σίσι και να ανακαλύψει, όπως είπε χαρακτηριστικά, «πόσο στενός φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι, και πόσο σημαντικό είναι από εδώ και στο εξής να δουλέψουμε μαζί ώστε τα αισθήματα φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τους λαούς μας από αρχαιοτάτους χρόνους να έχουν ένα συγκεκριμένο αντίκτυπο σε πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή μας, στο σήμερα και στο αύριο».
Ν. Αναστασιάδης: Eπιτακτική η δράση της διεθνούς κοινότητας
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του ανέφερε ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Συρία, το Ιράκ η Υεμένη καθιστούν επιτακτική την από κοινού δράση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα.
Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή "επαναλάβαμε την θέση αρχής για την επίτευξη μίας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης με την δημιουργία ένος βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους στην Παλαιστίνη στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ" ανέφερε ο κ Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι "συζητήσαμε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αποτελούν απειλή όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής αλλά και για το σύνολο των ευρωπαικών χωρών. Με την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας οι στόχοι που έχουμε θέσει θα στεφθούν με επιτυχία και θα αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας και για τα άλλα κράτη της περιοχής.
Αλ Σίσι: Επιδιώκουμε την συνεργασία για την διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος
Ο πρόεδρος της Αιγύπου Αλ Σίσι ανέφερε ότι "η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών μέσα σε μόλις έξι μήνες αντανακλά την βούληση για την εμβάθυνση των μεταξύ μας συνεργασιών. Επιδιώκουμε την συνεργασία για την διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος για τους λαούς μας με ανοχή, ειρήνη σταθερότητα, κοινωνική δικαιοσύνη. Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι "είναι σταθερή η θέση μας που βασίζεται στην ενότητα του κυπριακού λαού με όλες τις κοινότητές του με κυριαρχία και ανεξαρτησία".
Ο κ. Σίσι μίλησε για την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας: "σήμερα συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στην συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ναυτιλία. Συμφωνούμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με την λήψη μέτρων για την διακοπή εφοδιασμού των εξτρεμιστικών οργανώσεων σε χρήμα και μέσα". Μίλησε δε για την ανάγκη επίλυσης του μεσανατολικού με την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου