Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΔΕΣΦΑ: Ελπίδες για “ΟΚ” της Κομισιόν πριν το δίμηνο – Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει γίνει η μεταβίβαση

ΔΕΣΦΑ: Ελπίδες για “ΟΚ” της Κομισιόν πριν το δίμηνο – Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει γίνει η μεταβίβαση
Το ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την έγκριση της μεταβίβασης της πλειοψηφίας των μετοχών του Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στην Αθήνα.  Το ενδιαφέρον εστιάστηκε, όμως, και  στην έναρξη της  κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, αλλά και στην ενεργειακή συνεργασία του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο ρόλο της  Ελλάδας ως πύλης εισόδου των ενεργειακών πρώτων υλών Αζέρικης προέλευσης προς την ΕΕ.

Ο κ. Αλίεφ συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη.

Όσο αναφορά τον ΔΕΣΦΑ, εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εξαγοράς, καθώς αναμένεται η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία πώλησης του 66 % των μετοχών έναντι 400 εκατ. ευρώ έχει υπογραφεί εδώ και μήνες.

Η ελληνική πλευρά, αλλά και το Αζερμπαϊτζάν συμφωνούν στο να μην  καθυστερήσει άλλο η συναλλαγή, λόγω των Βρυξελλών, αλλά αναφέρθηκε ως θετικό ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη πιστοποιηθεί από τη ΡΑΕ ως ανεξάρτητος Διαχειριστής πρόσφατα.

Πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές εξέφραζαν την ελπίδα ότι η απάντηση από τις Βρυξέλλες θα  δοθεί πριν την παρέλευση διμήνου, όπου λήγει και η προθεσμία και έτσι η μεταβίβαση να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Στο επίκεντρο ήταν και η ενεργειακή ασφάλεια, υπό το κλίμα των εξελίξεων στην Ουκρανία, η οποία χαρακτηρίστηκε  στρατηγικής σημασίας και η κατασκευή του αγωγού TAP συμφωνήθηκε ότι δεν είναι μόνο ενεργειακό εγχείρημα, αλλά η αναβάθμιση των σχέσεων Αζερμπαϊτζάν – Ελλάδας. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη διαφοροποίησης πηγών και οδών εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο και πως ο αγωγός TAP και η αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ είναι σημαντικά για την Ευρώπη, αφού χάρη σε αυτά το αέριο θα έρχεται στις ευρωπαϊκές αγορές για δεκαετίες. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη δυνατότητα τροφοδοσίας και άλλων χωρών της περιοχής μέσω του «κάθετου» ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) που προωθεί η ΔΕΠΑ.

Μάλιστα, συζητήθηκαν και οι αντιδράσεις που αντιμετωπίζει η κοινοπραξία για το δρόμο που θα ακολουθήσει ο αγωγός σε περιοχές τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ελπίδα ότι  θα ξεπεραστούν με τη συνεργασία των κρατών και των τοπικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός  θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ιταλία.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου