Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Χρ. Φερνάντεζ: "Η Αργεντινή απορρίπτει τον εκβιασμό για το Χρέος - Δεν μπορούμε να πληρώσουμε"

Χρ. Φερνάντεζ: "Η Αργεντινή απορρίπτει τον εκβιασμό για το Χρέος - Δεν μπορούμε να πληρώσουμε"
Απάντηση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που διατάσσει την Αργεντινή να πληρώσει αποζημιώσεις 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους πιστωτές της που δεν συμμετείχαν εθελοντικά στις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010 έδωσε η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντεζ.

Η Αργεντινή δεν μπορεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και να πληρώσει αποζημιώσεις 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους πιστωτές της που δεν συμμετείχαν εθελοντικά στις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010, όπως διεμήνυσε την Τρίτη η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντεζ, τονίζοντας ωστόσο πως το Μπουένος Άιρες δεν πρόκειται να πτωχεύσει για το αναδιαρθρωμένο χρέος της.

«Αυτό που δεν μπορώ να κάνω ως πρόεδρος, είναι να υποβάλω τη χώρα σε τέτοιον εκβιασμό», τόνισε η κ. Φερνάντεζ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

«Δεν είναι μόνο παράλογο, αλλά και αδύνατο», συμπλήρωσε η κ. Φερνάντεζ αναφερόμενη στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, δεδομένου ότι τα 1,33 δισ. δολάρια ισοδυναμούν με πάνω από το 50% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η Αργεντινή «θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και δεν πρόκειται να κηρύξει πτώχευση για τον αναδομημένο χρέος», συνεχίζοντας να εξυπηρετεί το χρέος που διακατέχουν οι πιστωτές που ήτα πρόθυμοι να λάβουν μέρος στο «κούρεμα».

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ουσιαστικά θέτει την Αργεντινή εκ νέου ενώπιον του κινδύνου πτώχευσης, καθώς εάν έως τις 30 Ιουνίου δεν καταβάλει 907 εκατομμύρια δολάρια στους ενάγοντες πιστωτές, τότε θα χάσει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα για να αποπληρώσει το χρέος που έχει προς τους δανειστές που δέχτηκαν τα «κουρεμένα» ομόλογα.

Επίσης, προηγούμενη δικαστική απόφαση απαγορεύσει στην Αργεντινή να αποπληρώσει μία ομάδα πιστωτών χωρίς να αποζημιώσει την άλλη.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου