Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ιράκ: Ενισχύονται τα μέτρα προστασίας στα κοιτάσματα πετρελαίου


Η κυβέρνηση του Ιράκ εντείνει τα μέτρα ασφαλείας αναπτύσσοντας επιπλέον στρατεύματα γύρω από τις πετρελαϊκές υποδομές και τις πετρελαιοπηγές ώστε να ενισχύσει την προστασία της ζωτικής για τη χώρα βιομηχανίας ενέργειας από τις επιθέσεις των σουνιτών ανταρτών, δήλωσε ένας ανώτερος ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας. 

Ο ταξίαρχος Μούσα Αμντούλ-Χασάν, επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας που εποπτεύουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του νότιου Ιράκ, ανέφερε ότι επιπλέον στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί γύρω από τις πετρελαιοπηγές, τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας αλλά και τα κεντρικά γραφεία των πετρελαϊκών εταιρειών.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του βόρειου μισού της χώρας από την περασμένη εβδομάδα, απειλώντας να διαλύσουν το Ιράκ και να εξαπολύσουν ολομέτωπο πόλεμο κατά των φατριών. «Έχουμε διπλασιάσει τα μέτρα ασφαλείας για να διατηρήσουμε 100% την ασφάλεια των κοιτασμάτων πετρελαίου και των εταιρειών. Πλέον έχουμε περισσότερους από 100.000 άντρες σε αυξημένη επιφυλακή, έτοιμους να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας στο νότιο Ιράκ» είπε ο Χασάν στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Δημιουργήσαμε μια ομάδα κρίσης και παρακολουθούμε από κοντά την ασφάλεια των ξένων εταιρειών πετρελαίου και τους διαβεβαιώνουμε ... ότι η ασφάλειά τους είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το Ιράκ διαθέτει τεράστιους πόρους πετρελαίου για τη μελλοντική του σταθερότητα και την ευημερία του, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους όπως η σουνιτική ισλαμιστική εξέγερση που πλέον ασκεί πίεση και πέρα της Βαγδάτης προς το νότο της χώρας. Στο κυρίως σιιτικό νότιο Ιράκ, η πλειοψηφία των πετρελαιοπηγών όπου δραστηριοποιούνται ξένες εταιρείες βρίσκονται σε σχετικά ασφαλή κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια.

«Τα σημεία ελέγχου και προστασίας σχεδόν διπλασιάστηκαν και τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν εξοπλιστεί με πιο ισχυρά όπλα, συμπεριλαμβανομένων χειροβομβίδων και τυφεκίων», δήλωσε ο Χασάν. Ο ίδιος διέψευσε τις φήμες ότι οι ξένοι εργαζόμενοι στον τομέα του πετρελαίου έχουν φύγει από τη Βασόρα σημειώνοντας ότι οι πετρελαιοπηγές γύρω από την πόλη λειτουργούν ομαλά. Η Βασόρα, η κύρια πόλη στο νότιο Ιράκ και στον Κόλπο, έχει τεράστια στρατηγική σημασία καθώς είναι το κομβικό σημείο για τις εξαγωγές πετρελαίου που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% των ιρακινών κρατικών εσόδων.

Αξιωματούχοι της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Ιράκ της South Oil Co. (SOC) ανέφεραν ότι οι πετρελαιοπηγές στο νότο λειτουργούν κανονικά και ότι καμία από τις ξένες εταιρείες δεν έχει ενημερώσει για πιθανά σχέδια εκκένωσης των εγκαταστάσεων από τους εργαζόμενους τους. 

«Η Βασόρα είναι ασφαλής, όπως πάντα. Κάποιος προσπαθεί να θολώσει τα νερά διασπείροντας φήμες για την αποχώρηση των ξένων εργαζομένων» δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου SOC. Το Ιράκ πλέον εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου από το νότο της χώρας αφότου οι σουνίτες μαχητές επιτέθηκαν στο βόρειο αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν, τον περασμένο Μάρτιο.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου