Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΠΕΚ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Προειδοποιεί για την επικινδυνότητα του αεριοποιητή στα ΕΛΠΕ


Πρόβλημα στον αεριοποιητή R-003 στη μονάδα 32 των Νέων Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, διαπιστώνει έκθεση της διεύθυνσης του Κέντρου Ελέγχων Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων (ΚΕΠΕΚ) Ελευσίνας, η οποία απεστάλη στο υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», στις 3/2/2014. Ο αεριοποιητής είναι βασικός κρίκος στη διεργασία της θερμικής πυρόλυσης (flexicoking), η οποία μετατρέπει συστατικά βαρέων υδρογονανθράκων σε ελαφρύτερα και περισσότερο πολύτιμα συστατικά.
Η έκθεση, την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια προϊστάμενη της Διεύθυνσης, Δόκτωρ Ελένη Ζωγράφου, σημειώνει: «Στις 31/1/2014, κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας πραγματοποίησε έλεγχο κατόπιν καταγγελίας στις Νέες Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας των ΕΛΠΕ ΑΕ. Η καταγγελία αφορούσε σε παραμόρφωση του κελύφους του αεριοποιητή (gasifier) R-003 της μονάδας 32.
Πράγματι, κατά την αυτοψία επιβεβαιώθηκε ότι στο χαλύβδινο κέλυφος του εν λόγω αντιδραστήρα έχει δημιουργηθεί στρέβλωση, η οποία έγινε αντιληπτή από στελέχη του διυλιστηρίου στις 20/1/2014. Από τα στοιχεία που έθεσαν υπ' όψιν μας τα ΕΛΠΕ, φαίνεται πως η παραμόρφωση του κελύφους οφείλεται σε τοπική άνοδο της θερμοκρασίας του ελάσματος, η οποία προκλήθηκε από αστοχία της εσωτερικής πυρίμαχης μόνωσης του αεριοποιητή.
Από τις 20/1/2014, η επιχείρηση ψύχει εξωτερικά την περιοχή παραμόρφωσης του κελύφους, προκειμένου να αποτραπεί εκ νέου άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήξη του κελύφους. Τα στελέχη των ΕΛΠΕ που παρευρίσκονταν στον έλεγχο, δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα άμεσης αποκατάστασης του προβλήματος και ανέφεραν ως πιθανό το σενάριο να συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο η λειτουργία του αεριοποιητή έως το επόμενο shutdown, το οποίο είναι προγραμματισμένο να γίνει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Επειδή:
1. Η Υπηρεσία μας δεν έχει στη διάθεσή της τα εφαρμοζόμενα πρότυπα για τη λειτουργία του διυλιστηρίου, καθώς και τα κατάλληλα τεχνικά μέσα για την εκτίμηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της παραμόρφωσης, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει με βεβαιότητα την ασφαλή ή επισφαλή λειτουργία του αντιδραστήρα,
2. Η στρέβλωση δεν έγινε άμεσα αντιληπτή από το προσωπικό των διυλιστηρίων, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για την προβλεψιμότητα παρόμοιου φαινομένου σε οποιοδήποτε σημείο του κελύφους, καθώς και για την εφαρμοζόμενη διαδικασία ελέγχων,
3. Το χρονικό διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει έως την αποκατάσταση του προβλήματος πιθανόν να είναι μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνονται μόνο προσωρινής φύσης μέτρα (εξωτερική ψύξη κελύφους),
4. Η εγκατάσταση υπάγεται στην οδηγία SEVESO, με αποτέλεσμα πιθανή ρήξη του κελύφους του αντιδραστήρα να έχει ίσως πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα εις βάρος της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και της ευρύτερης περιοχής,
5. Η Υπηρεσία μας δεν έχει στη διάθεσή της μελέτη ασφάλειας ή σενάριο ατυχήματος για ρήξη του κελύφους του αντιδραστήρα,
παρακαλούμε να προβείτε σε ενέργειες της αρμοδιότητάς σας, ως αδειοδοτούσας αρχής, με βάση την ΚΥΑ 12044/613/2007, προκειμένου να διερευνηθεί η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων».
Τεράστια ερωτηματικά
Το σημείο 4 της έκθεσης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συνέχιση της λειτουργίας του αεριοποιητή για τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, αλλά και σε άλλες γειτονικές επιχειρήσεις, καθώς σε μικρή απόσταση βρίσκονται μονάδες αμυντικής βιομηχανίας (πρώην ΠΥΡΚΑΛ), πετρελαιοειδών και βαριάς βιομηχανίας.
Από αυτήν τη σκοπιά, μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί το χρονοδιάγραμμα που έδωσε η διοίκηση των ΕΛΠΕ, όπως περιγράφεται στην έκθεση του ΚΕΠΕΚ, για το επόμενο shutdown, που είναι προγραμματισμένο να γίνει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Είναι φανερό ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ θέλει να αποφύγει την παύση λειτουργίας του αεριοποιητή για την επισκευή του, η οποία θα χρειαστεί περισσότερο από ένα μήνα.
Το κείμενο της σοβαρής αυτής έκθεσης κατατέθηκε επίσημα από τη Διεύθυνση του ΚΕΠΕΚ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας, στη διάρκεια της συνεδρίασής του, την Τρίτη 4/2.
Στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ελευσίνας κατέθεσε την πρόταση να σταματήσει τώρα η λειτουργία στη συγκεκριμένη μονάδα των ΕΛΠΕ, προκειμένου να επισκευαστεί η ζημιά στον αεριοποιητή ή να γνωμοδοτήσει άμεσα επιστημονικός κρατικός φορέας για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του, με γνώμονα την ασφάλεια εργαζομένων και εγκαταστάσεων αλλά και των κατοίκων και εργαζομένων της ευρύτερης περιοχής. Η πρόταση υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΗΓΗ:rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου