Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Πώς υποδέχθηκε το Χιούστον τα ελληνικά πετρελαϊκά ντοκουμέντα


Δεν απέδωσαν βεβαίως κάτι συγκεκριμένο, ούτε θα μπορούσαν, ωστόσο οι επαφές που είχε από την Τρίτη η ελληνική αντιπροσωπεία στην έκθεση «North American Prospect Expo» (NAPE) στο Χιούστον του Τέξας, αξιολογούνται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Πρόκειται ως γνωστόν για το μεγαλύτερο «παζάρι» πετρελαϊκών δεδομένων του κόσμου, στο οποίο η αντιπροσωπεία του ΥΠΕΚΑ με επικεφαλής την κ. Σταματάκη παρουσίασε  για πρώτη φορά- χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της PGS- τα πιο ενδιαφέροντα, καινούργια στοιχεία από τις έρευνες στις θάλασσες του Ιουνίου και της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα γνωστά σεισμικά, παρουσιάστηκαν και 4-5 καινούργιες «γραμμές» δεδομένων που έχουν σημαντική αξία. Παρασχέθηκε δε η διαβεβαίωση ότι μέσα στο μήνα θα ανοίξουν τα data rooms σε Όσλο, Λονδίνο και Χιούστον. Τα ελληνικά ντοκουμέντα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον τόσο από μικρές, όσο και από μεγάλες εταιρείες (π.χ. Exxon Mobil ) που δίνουν σταθερά το παρόν στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η ελληνική αντιπροσωπεία πάντως έλαβε πρόσκληση να παρουσιάσει τα διαθέσιμα στοιχεία σε διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο Κάλγκαρι του Καναδά.
Το τάιμινγκ της έκθεσης είναι καλό για την ελληνική πλευρά, αφενός γιατί ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, αφετέρου γιατί η επεξεργασία αυτή επιβεβαιώνει ότι το Ιόνιο διαθέτει γεωλογικές δομές «καρμπόν» με εκείνες γειτονικών περιοχών της Αλβανίας και της Νότιας Ιταλίας, όπου αντλείται ήδη πετρέλαιο. Ποιες είναι αυτές ; Πρόκειται για το Δέλβινο και το Κούτσοβο στην ηπειρωτική Αλβανία που μοιάζει γεωλογικά με τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τους Παξούς και τη θάλασσα δυτικά της Κέρκυρας που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τη θάλασσα της Απουλίας στη Νότια Ιταλία, και το Κατάκολο που προσομοιάζει με το Kraps-Marinez Roscovec στη ΝΔ Αλβανία.
Όλες οι παραπάνω περιοχές διαθέτουν την ίδια δομή και ηλικία πετρωμάτων, καθώς και την ίδια γεωλογική ιστορία. Αφού λοιπόν έχει βρεθεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αυτές, γιατί να μην βρεθεί και στις αντίστοιχες περιοχές «καρμπόν» της Ελλάδας ;

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου