Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Βοήθεια των ΗΠΑ στο Ιράκ για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Βοήθεια των ΗΠΑ στο Ιράκ για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Η Βαγδάτη προσπαθεί να αυξήσει τις πωλήσεις αργού πετρελαίου

Οι ΗΠΑ θα στείλουν ειδικούς στο Ιράκ προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να προστατεύσει τις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις, η παραγωγή των οποίων αποτελεί το 95% των εσόδων της ιρακινής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που η Βαγδάτη προσπαθεί να αυξήσει τις πωλήσεις αργού πετρελαίου προκειμένου να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία βυθίζεται ξανά στη βία. Όμως οι αγωγοί πετρελαίου και οι πετρελαϊκές υποδομές γίνονται τακτικά στόχοι επιθέσεων, κυρίως στο βόρειο Ιράκ.

Σήμερα ένας αγωγός που μεταφέρει διυλισμένα προϊόντα από το Μπάιτζι στη Βαγδάτη βομβαρδίστηκε, προκαλώντας την αναστολή της λειτουργίας του.

«Το Ιράκ και οι ΗΠΑ ξεκινούν μια νέα εποχή συνεργασίας με την άφιξη ειδικών του (αμερικανικού) υπουργείου Ενέργειας που θα βοηθήσουν το Ιράκ να αναπτύξει την προσέγγιση του ώστε να προστατεύσει τις ενεργειακές του υποδομές ενάντια στις τρομοκρατικές επιθέσεις ή τις φυσικές καταστροφές», αναφέρει μια διμερής επιτροπή ενέργειας σε ανακοίνωσή της έπειτα από συζητήσεις που πραγματοποίησε στη Βαγδάτη.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Χουσέιν Σαχριστιάνι δήλωσε ότι η συνεργασία αυτή δεν θα περιλαμβάνει την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο ιρακινό έδαφος, αλλά θα αφορά έρευνες και νέο εξοπλισμό.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ μειώθηκαν το 2013, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης που προσπάθησε να τις αυξήσει για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της χώρας.

Ολόκληρο το 2013 το Ιράκ εξήγαγε 872,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου (κατά μέσο όσο 2,39 εκατομμύρια την ημέρα), έναντι 886,8 εκατομμυρίων το 2012, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 5,1% στα 89,22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, έναντι 94,02 δισεκατομμυρίων την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων, οι τρεις εκ των οποίων σημειώθηκαν κοντά στην Πράσινη Ζώνη, ενώ δεκάδες ήταν οι τραυματίες.

ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου