Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

"Pensioner boom” απειλεί μέρος της 12ης σύνταξης


Έκρηξη… του αριθμού των συνταξιούχων καταγράφουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ και του υπουργείου Εργασίας το τελευταίο εξάμηνο. Και είναι τόσο μεγάλη αυτή η έκρηξη που απειλεί να ανατρέψει ο,τι εξοικονόμησε «αιματηρά» το ΙΚΑ από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης πριν ενάμιση χρόνο. Σειρά τώρα έχει η … 12η σύνταξη; Όχι, απαντούν κατηγορηματικά από το Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο τα νούμερα αρχίζουν σιγά – σιγά να μην «βγαίνουν». Και αυτό γιατί κατά 17% αυξήθηκε ο αριθμός των συντάξεων (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) του ΙΚΑ μέσα σε ένα εξάμηνο σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του ενιαίου συστήματος ελέγχου και πληρωμών συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για το διάστημα Οκτωβρίου 2013 – Απριλίου 2014. 

Η αύξηση των συνταξιούχων κατά το παραπάνω ποσοστό οδήγησε σε μία δυσανάλογη αύξηση των δαπανών του ΙΚΑ για συντάξεις, δηλαδή 24%. 

Συγκεκριμένα: 

• Οι συντάξεις που δίνει το ΙΚΑ από τον περασμένο Απρίλιο (2014)είναι κατά 206.436 περισσότερες (1.200.994 έναντι 994. 558) σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο (2013) 

• Τα χρήματα που δαπανά ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας για το λόγο αυτό είναι κατά 209,3 εκατ. ευρώ περισσότερα (845,8 εκατ. ευρώ έναντι 636,5 εκατ. ευρώ) στο ίδιο χρονικό διάστημα. 

Σε επικοινωνία που είχε το Capital με στέλεχος της κεντρικής διοίκησης του ΙΚΑ, αναφέρθηκε ότι η εκτίναξη αυτή του αριθμού των συντάξεων ήταν «αναμενόμενη», λόγω της «συνέχισης του κύματος των συνταξιοδοτήσεων στον ιδιωτικό τομέα» ενόψει των αλλαγών στο σύστημα υπολογισμού της βασικής σύνταξης που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015. 

Υπηρεσιακό στέλεχος του ΙΚΑ, όμως, παραδέχτηκε, μιλώντας στο Capital, πως η αύξηση αυτή στις δαπάνες του ΙΚΑ κατά το τελευταίο εξάμηνο (24%) τείνει να απορροφήσει ό,τι εξοικονόμησε το Ταμείο από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου του 2013, η οποία σε ετήσια βάση μείωσε τα συνταξιοδοτικά έξοδα του ΙΚΑ κατά 15%. 

Την ίδια στιγμή η αύξηση που παρουσίασαν τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές κατά το α’ τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, δεν φαίνεται προς ώρας αρκετή για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για την κάλυψη των συντάξεων. 

Συγκεκριμένα ο «μέσος» ρυθμός αύξησης των εσόδων του ΙΚΑ από τις τρέχουσες και καθυστερούμενες εισφορές στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014 ήταν 7,1%. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015 – 18 το οποίο ψηφίστηκε πριν πέντε μέρες στη Βουλή η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικά (σ.σ. δεν δίνονται στοιχεία για το ΙΚΑ) θα μειωθεί φέτος κατά 18,6% (10,7 δις. ευρώ αντί 12,7 δις. ευρώ). 

Τι γίνεται με τα άλλα ταμεία; 

Αξίζει να σημειωθεί πως στα άλλα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας (Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) κάθε άλλο παρά σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των συντάξεων και των σχετικών δαπανών τους. Για παράδειγμα στο Δημόσιο, το πλήθος των συντάξεων αυξήθηκε μόλις κατά 1,4%, ενώ οι σχετικές δαπάνες κατά 1,6%. 

Στο ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών, τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) το πλήθος των συντάξεων αυξήθηκε κατά 2,7%, ενώ οι σχετικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,1%. 

Τέλος, στον ΟΓΑ το πλήθος των συντάξεων μειώθηκε κατά 3,7%, ενώ οι δαπάνες για την πληρωμή τους μειώθηκε κατά 3,7%.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου