Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Κωστόπουλος, ΕΛΠΕ: «Ιδιαιτέρως Ενδιαφέρουσα και Πολλά Υποσχόμενη» η Περιοχή του Πατραϊκού


«Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη» χαρακτήρισε την περιοχή του Πατραϊκού ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. και εκπρόσωπος του επιχειρηματικού σχήματος ΕΛ.ΠΕ.- Edison International SpA- Petroceltic Resources Plc, στην ομιλία του κατά τη χθεσινή τελετή για την υπογραφή των συμβάσεων στο ΥΠΕΚΑ (εδώ η σχετική παρουσίαση). Ωστόσο, επισήμανε ότι η σύνθετη γεωλογία της καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό κοιτασμάτων, ενέχοντας μη αμελητέους επιχειρηματικούς κινδύνους. 
«Επομένως απαιτείται η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και αποτελεσματικών τεχνολογιών, για την επιτυχή έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής», τόνισε ο κ. Κωστόπουλος. 
Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. και εκπρόσωπος του επιχειρηματικού σχήματος που ανέλαβε τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου τόνισε ότι οι βασικοί άξονες συμμετοχής των «Ελληνικών Πετρελαίων» στο διαγωνισμό του open door ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημα που παρέχει στα ΕΛΠΕ η σε βάθος γνώση της γεωλογίας του ελλαδικού χώρου από παλαιότερες έρευνες, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη επιχειρηματική αξία που θα προσέδιδε στις σχετικές επενδύσεις η συνεργασία του Ομίλου με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες. 
Ο κ. Κωστόπουλος, εξάλλου, υπογράμμισε ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν υψηλού επιπέδου επιστημονικό και τεχνικό στελεχιακό δυναμικό και έχουν συμμετάσχει και διεξάγει έρευνες πετρελαίου σε πολλές περιοχές στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτος, Αλβανία, Μαυροβούνιο). 
Επίσης, αναφερόμενος στις άλλες δύο εταιρείες της κοινοπραξίας για τον Πατραϊκό, υπενθύμισε ότι η Edison, που αποτελεί την αρχαιότερη ενεργειακή εταιρεία στην Ευρώπη, συμμετέχει σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων στην Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή περίπου 53.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, ενώ και η Petroceltic, συμμετέχει επίσης σε αρκετές περιοχές στη ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή 25.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. «Και οι δύο εταιρείες συμμετέχουν σε έρευνες στην περιοχή της Αδριατικής με παρόμοια γεωλογία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία», πρόσθεσε. 
Αναλυτικά η ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ κατά τη χθεσινή τελετή υπογραφής των συμβάσεων open door: 
«Ευχαριστώ. Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και Υπουργέ Εξωτερικών, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Πρέσβεις, κυρίες και κύριοι. 
Η υπογραφή σήμερα των Συμβάσεων Μίσθωσης για Πατραϊκό κόλπο, Ιωάννινα και Κατάκολο αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς επανεκκινεί τη διαδικασία έρευνας υδρογονανθράκων στη χώρα μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ουσιαστική συμμετοχή του Κλάδου στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. 
Αποτελεί, επίσης, σταθμό για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ καθώς μας επιτρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε έναν ακόμη επιχειρηματικό κλάδο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις δυνατότητές μας σε όλο το φάσμα της ενεργειακής βιομηχανίας, ενισχύοντας την αξιοπιστία μας σε διεθνές επίπεδο και δημιουργώντας προσδοκίες ότι οι επενδύσεις αυτές θα συνεισφέρουν θετικά στη μελλοντική κερδοφορία του Ομίλου. 
Δημιουργία επιχειρηματικού σχήματος
Όταν ανακοινώθηκε η προκήρυξη του open door, στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποφασίσαμε ότι πρέπει να εστιάσουμε την ανάπτυξη αυτού του κλάδου του Ομίλου στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι το συγκριτικό πλεονέκτημα που μας παρέχει η σε βάθος γνώση της γεωλογίας του ελλαδικού χώρου που κατέχουμε από παλαιότερες έρευνες. Όμως σκεφτήκαμε ότι θα προσδίδαμε μεγαλύτερη επιχειρηματική αξία σε αυτές τις επενδύσεις εάν συνεργαζόμαστε με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, που θα έχουν τεχνολογική εμπειρία και οικονομική επάρκεια και θα συμπληρώνουν τις δικές μας γνώσεις στον ελλαδικό χώρο. 
Έτσι μετά από πολλές επαφές με πετρελαϊκές εταιρείες δημιουργήσαμε το επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν με ίσα ποσοστά οι 
§ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (διαχειριστής - operator),
§ Edison International S.p.A. και
§ Petroceltic Resources Plc. 
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ διαθέτουν υψηλού επιπέδου επιστημονικό και τεχνικό στελεχιακό δυναμικό και έχουν συμμετάσχει και διεξάγει έρευνες πετρελαίου σε πολλές περιοχές στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης (Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτος, Αλβανία, Μαυροβούνιο). Η Edison, η αρχαιότερη ενεργειακή εταιρεία στην Ευρώπη, συμμετέχει σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε μεγάλο αριθμό παραχωρήσεων στην Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή περίπου 53.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και η Petroceltic, συμμετέχει επίσης σε αρκετές περιοχές στη ΝΑ Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με ημερήσια παραγωγή 25.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Και οι δύο εταιρείες συμμετέχουν σε έρευνες στην περιοχή της Αδριατικής με παρόμοια γεωλογία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία. 
Παλαιότερες έρευνες στην περιοχή του Πατραϊκού κόλπου
Η περιοχή του Πατραϊκού ερευνήθηκε στο παρελθόν από την ΔΕΠ (1978 – 1982) και στη συνέχεια κατακυρώθηκε, στα πλαίσια του πρώτου γύρου παραχωρήσεων το 1998, στην κοινοπραξία Triton 88% και ΔΕΠ-ΕΚΥ 12%. Οι έρευνες διεκόπησαν το 2001 λόγω αλλαγής στρατηγικής της Triton (εξ αιτίας επιθετικής εξαγοράς της), οπότε η περιοχή επεστράφη στο Ελληνικό Δημόσιο. 
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 4.300 Km σεισμικών 2D και εκτελέστηκε μια γεώτρηση. 
Πετρελαϊκό δυναμικό της περιοχής
Ο Πατραϊκός Κόλπος αποτελεί τμήμα της ευρύτερης πετρελαιοπιθανής περιοχής της Δυτικής Ελλάδας. Μια περιοχή που είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη.
Η σύνθετη γεωλογία της όμως καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό κοιτασμάτων, ενέχοντας μη αμελητέους επιχειρηματικούς κινδύνους. Επομένως απαιτείται η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και αποτελεσματικών τεχνολογιών, για την επιτυχή έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής. 
Προτεινόμενη ερευνητική προσέγγιση
Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και οι εταίροι τους, αμέσως μετά την επικύρωση της Σύμβασης από τη Βουλή,θα προχωρήσουν εφαρμόζοντας τις πλέον εξελιγμένες, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογικές μεθόδους, με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και στις υφιστάμενες δραστηριότητές τους. 
Οι ερευνητικές επενδύσεις θα στοχεύουν στην ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου το ταχύτερο δυνατό με απόλυτη προσήλωση στο περιβάλλον. 
Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν
- επαναξιολόγηση όλων των υπαρχόντων δεδομένων,
- διενέργεια εξειδικευμένων γεωλογικών μελετών,
- εκτέλεση υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατων σεισμικών διασκοπήσεων,
- διάτρηση με τουλάχιστον 2 – 5 γεωτρήσεις.
Εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε γεωφυσικές εργασίες και γεωτρήσεις θα ανέλθουν σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. 
Η συνεργασία των τριών έμπειρων και οικονομικά εύρωστων εταιρειών παρέχει όλα τα εχέγγυα σε επιστημονικό, τεχνολογικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο για την επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο. 
Είμαστε δεσμευμένοι με τους εταίρους μας να ερευνήσουμε και να παράγουμε υδρογονάνθρακες με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και να επενδύσουμε για την ανάπτυξη και την ευημερία. 
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. τον κ. Γιάννη Μανιάτη ο οποίος πραγματικά σήκωσε το λάβαρο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και νομίζω χάρις στο όραμά του, την εργατικότητά του και το πείσμα του, καταφέραμε σήμερα να βρισκόμαστε όλοι εδώ και να υπογράφουμε για τρεις περιοχές στη δυτική Ελλάδα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Υπουργέ. 
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και δυο στενούς συνεργάτες του Υπουργού, χωρίς τις πολλές άυπνες νύχτες νομίζω που περάσαμε με τους ανθρώπους μας και σε πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, δεν θα φτάναμε σήμερα εδώ και αναφέρομαι στη Διευθυντή του γραφείου του κ. Μανιάτη την κα Σδούγκου, ευχαριστούμε πάρα πολύ και βεβαίως την κα Σταματάκη η οποία είναι η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΔΕΥ με γνώση, πάθος, μεράκι και σκληρή διαπραγμάτευση, την ευχαριστούμε πάντως γιατί βρισκόμαστε εδώ και υπογράφουμε σήμερα. Να είστε καλά».


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου