Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Που θα στήσουν γεωτρύπανα οι τρεις κοινοπραξίες


Τουλάχιστον μια γεώτρηση στο Καλπάκι των Ιωαννίνων και σε βάθος 4.500 μέτρων θα κάνει η κοινοπραξία των Energean Oil-Petra Petroleum, στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε «τρυπήσει» το 2001 αλλά χωρίς επιτυχία, η αμερικανική Enterprise.

Έξω από το λιμάνι του Κατακόλου, το γεωτρύπανο του σχήματος Energean Oil -Trajan Oil θα «χτυπήσει» σε βάθος 2.500 χιλιομέτρων με δύο τουλάχιστον γεωτρήσεις.

Και δύο με πέντε γεωτρήσεις στον Πατραϊκό Κόλπο, χωρίς όμως ακόμη να έχουν αποφασιστεί τα ακριβή σημεία, που δεν αποκλείεται να συμπεριλάβουν και τις περιοχές που είχε «τρυπήσει» η Triton στα τέλη της δεκαετίας του ’90, θα κάνει το σχήμα ΕΛΠΕ-Edison-Petroceltic.

Τα σχέδια των κοινοπραξιών για το που ακριβώς θα στήσουν τα γεωτρύπανά τους, καθώς και οι επενδύσεις που προγραμματίζουν είναι πλέον τα καινούργια και πιο ενδιαφέροντα στοιχεία μετά την υπογραφή των συμβάσεων με το Δημόσιο.

Χθες οι κοινοπραξίες έδωσαν μια πρώτη γεύση των επιχειρηματικών τους πλάνων για τις τρεις περιοχές.

Χαρακτηριστική είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil Μ. Ρήγας που μαζί με την Καναδική Petra τους έχει παραχωρηθεί η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, επιφάνειας 4.000 τ. χλμ.

Το γεωτρύπανο θα κατέβει στα 4.500 μέτρα, στο Καλπάκι, πιο βαθιά δηλαδή από εκεί που είχε «χτυπήσει» η Enterprise το 2001, μέσω της γεώτρησης «Δήμητρα 1».

Οι σημερινές εκτιμήσεις μιλούν για 100 εκατ. βαρέλια ή 2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, και εφόσον επιβεβαιωθούν τότε οι επενδύσεις θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Στο έδαφος της περιοχής υπάρχουν σημαντικές διαφυγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για πετρελαϊκό σύστημα. Το ίδιο δείχνουν και τα ανάλογα με τα Ιωάννινα γεωολογικά συστήματα της Ιταλίας και Αλβανίας, όπου κοντά στο Φιέρι ανακαλύφθηκε το πλούσιο κοίτασμα Patos Marinza με 5 δισ. βαρέλια, ενώ πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε ανακάλυψη 200 εκατ. βαρελιών.

Τα σημεία στον Πατραικό

Στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, επιφάνειας 1.842 τ.χλμ. η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-Edison-Petroceltic δεν έχει ακόμη αποφασίσει την ακριβή τοποθεσία όπου θα βάλει γεωτρύπανα. Γι’ αυτό άλλωστε όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ι. Κωστόπουλος θα δαπανηθούν και 15-20 εκατ. ευρώ σε σεισμικά. Δεν αποκλείεται πάντως κάποιες από τις γεωτρήσεις να γίνουν στα ίδια σημεία με εκείνα που είχε «τρυπήσει» η Triton στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αλλά ακόμη κι αν συμβεί αυτό, οι γεωτρήσεις δεν θα περιοριστούν στα σημεία αυτά. Σε κάθε περίπτωση προγραμματίζονται τουλάχιστον 2-5 γεωτρήσεις σε 800 τ.χλμ. ύψους 20-35 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Όσο για τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα, είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρέλια.

Δύο γεωτρήσεις στο Κατάκολο

Τέλος, το Κατάκολο είναι η μικρότερη περιοχή από τις τρεις περιοχές, μόλις 545 τ. χλμ. Όπως είπε χθες ο κ. Ρήγας, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα μιλούν μόνο για 5 εκατ. βαρέλια τ. χλμ, ενώ θα γίνουν τουλάχιστον δύο οριζόντιες γεωτρήσεις από τη στεριά με εκτιμώμενο κόστος 5 εκατ. ευρώ κατά τη φάση των ερευνών και 50 εκατ. ευρώ όταν ξεκινήσει η παραγωγή.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου