Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Οι Πετρελαϊκές Προτιμούν τα Κέρδη από την Παραγωγή


Οι δαπάνες για εξόρυξη πετρελαίου από μεγάλα βάθη στη θάλασσα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα αυτού του είδους η παραγωγή να είναι πλέον η δεύτερη ακριβότερη διεθνώς μετά από τις πετρελαϊκές άμμους του Καναδά, όπως τονίζει ο Τζέιμς Ουίκλαντ, διευθυντής ενεργειακών αναλύσεων της Credit Suisse.
Ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά ότι «ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν, η παραγωγή έμεινε σταθερή. Οπότε βλέπουμε ότι οι πετρελαϊκές έχουν αποφασίσει τι θέλουν να κάνουν: Θα εστιάσουν στα κέρδη τους και όχι στην παραγωγή».
Όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται πολύ σταθερές διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παρά τα όσα συμβαίνουν σε περιοχές όπως η Ουκρανία. Μακροπρόθεσμα όμως, η ζήτηση για πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί και αυτό αποτελεί ζήτημα για τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές που βλέπουν την παραγωγή τους να παραμένει στάσιμη ή και να μειώνεται. Οι εταιρείες αυτές δεν έχουν πρόσβαση σε «εύκολο» πετρέλαιο, όπως οι κρατικές πετρελαϊκές και ως εκ τούτου αναμένεται να αντιμετωπίσουν έναν αγώνα επιβίωσης από ένα σημείο και μετά.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμα και οι γίγαντες του πετρελαίου δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα fundamentals της αγοράς, που στην περίπτωση αυτή ακούν στο όνομα «εξάντληση των αποθεμάτων».

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου