Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Δεύτερα… γενέθλια για το open door με φορολογικό μπλόκο στις συμβάσεις


Κολλημένη στο υπουργείο Οικονομικών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η υπόθεση των συμβάσεων του ελληνικού δημοσίου με τους παραχωρησιούχους που έχουν επιλεγεί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο και στα Ιωάννινα. Δύο ακριβώς χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας (2 Ιανουαρίου του 2012), η υπογραφή των συμβάσεων βρίσκεται σε εκκρεμότητα, καθώς οι υπηρεσίες του κ. Στουρνάρα δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα των δύο ομίλων (για τον Πατραϊκό επικεφαλής είναι τα ΕΛΠΕ και για τα Ιωάννινα η Energean Oil & Gas) σχετικά με τη διασφάλιση σταθερού φορολογικού καθεστώτος. Αυτό που ζητούν οι παραχωρησιούχοι είναι να εφαρμοστεί και στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων το καθεστώς που έχει ψηφιστεί για τον αγωγό ΤΑΡ. Δηλαδή για τα 30 χρόνια ισχύος των συμβάσεων να διασφαλίζεται φορολογική σταθερότητα ανά 10ετία, ώστε οι όροι του παιχνιδιού να είναι δεδομένοι και να μην κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις από εκπλήξεις που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τα επενδυτικά τους πλάνα.
Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των επενδυτών με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα φέρεται να διαβεβαίωσε ότι θα κάνει αποδεκτό το σχετικό αίτημα και ότι τα σχέδια συμβάσεων που θα πάρουν στα χέρια τους οι ερευνητικοί όμιλοι θα είναι προσαρμοσμένα στην κατεύθυνση αυτή.
Παρόλα αυτά, προς το παρόν τουλάχιστον, υπάρχει στασιμότητα με ότι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά το μήνυμα που εκπέμπει η χώρα μας στη διεθνή ερευνητική κοινότητα. Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι τα δύο χρόνια που μετράει ήδη η διαδικασία του open door είναι πολλά για τέτοιου είδους projects και η επίσπευση των διαδικασιών για την υπογραφή συμβάσεων έχει σημασία ευρύτερη από τα ίδια τα projects. «Τα αντικίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών προς όφελος της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμη μεγάλα» υποστηρίζουν οι συνομιλητές του energypress και εξειδικεύουν: «η κείμενη νομοθεσία χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και από ασάφειες που χρήζουν ερμηνείας, η έλλειψη συνέχειας και η αδυναμία έγκαιρης λήψης αποφάσεων είναι προφανής στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, η γνώση και η εμπειρία του εμπλεκόμενου ανθρώπινου δυναμικού για τον τομέα των υδρογονανθράκων είναι περιορισμένη,  η χορήγηση ή ανανέωση των περιβαλλοντικών αδειών γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ και η καθυστερημένη επιστροφή του ΦΠΑ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στην επιχειρηματική δραστηριότητα».
Πρέπει να σημειωθεί πάντως το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μετά από δεκαετίες αδράνειας η χώρα μας έχει μπεί πλέον και πάλι στον ερευνητικό χάρτη και ο τομέας των υδρογονανθράκων θεωρείται βασική προτεραιότητα για την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικά υπήρξαν τα βήματα που αφορούν:
·         Την ψήφιση του νόμου 4011/2001, που δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο για την έρευνα και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου
·         Την καθιέρωση φορολογικού συντελεστή 25% για τις επιχειρήσεις, με απόδοση του 5% στις τοπικές κοινωνίες.
·         Την δημιουργία της ΕΔΕΥ, του κρατικού φορέα που είναι αρμόδιος για τους υδρογονάνθρακες.
·         Την συγκέντρωση, μέσω της PGS, στοιχείων από δισδιάστατες σεισμικές έρευνες για 200.000 χιλιόμετρα σε θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης.
·         Την προκήρυξη της διαδικασίας του open door.
·         Την προοπτική για νέους γύρους παραχωρήσεων την περίοδο 2014/2015. 

 ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου