Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

«Στήσιμο» α-λά ΔΕΗ…

«Στήσιμο» α-λά ΔΕΗ…
Ποιοι δεν θέλουν και γιατί δεν θέλουν να συμφωνήσει η ΔΕΠΑ την τιμή του φυσικού αερίου με την Gazprom, και μέσω στημένων δημοσιευμάτων υποδεικνύουν τη διαδικασία της διαιτησίας για τον καθορισμό της τιμής; Είναι ένα ερώτημα καθαρά ρητορικό, αλλά η απάντηση συμπερασματικά είναι πάρα πολύ εύκολη και κυρίως κατανοητή.
Είναι οι ίδιοι κύκλοι που σαμποτάρισαν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, είναι αυτοί που σήμερα τροφοδοτούν μέσω των πληρωμένων κονδυλοφόρων τις εφημερίδες με ανυπόστατα άρθρα για την τιμή του φυσικού αερίου, που αγοράζει η ΔΕΠΑ από την Gazprom, και προσπαθούν έτσι να εμποδίσουν τη διοίκηση (της ΔΕΠΑ) να κλείσει μια καλή συμφωνία (με την Gazprom)!
Γιατί, όμως, το κάνουν αυτό; Σε τι θα τους ωφελήσει; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Εκείνοι που με τα χρέη τους προς τη ΔΕΠΑ, τα οποία λίγο πριν από την ιδιωτικοποίηση τον περασμένο Μάιο υπερέβαιναν τα 550 εκατ. ευρώ, έγιναν αιτία να μη δώσει προσφορά η Gazprom για την αγορά της ΔΕΠΑ, αφού αντελήφθη ότι αντί να πουλά φυσικό αέριο όταν θα αγόραζε τη ΔΕΠΑ, θα γινόταν εισπράκτορας χρεών. Έτσι, η ΔΕΠΑ έμεινε στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου, πράγμα που ήθελαν οι οφειλέτες-μπαταχτσήδες, διότι με το Ελληνικό Δημόσιο απέναντι κάνουν πάρτι και δεν πληρώνουν.
Γιατί, όμως, να θέλουν να μην κλείσει η ΔΕΠΑ την τιμή του φυσικού αερίου με την Gazprom; Και εδώ η απάντηση είναι απλή. Το να κλείσει η τιμή και να παραταθεί η σύμβαση της προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom είναι προϋπόθεση για να μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ, αφού, αν δεν κλείσει η συμφωνία με την Gazprom, η ΔΕΠΑ δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί και μένει στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου, και οι μπαταχτσήδες έτσι θα συνεχίσουν το πάρτι των χρεών προς τη ΔΕΠΑ και όχι μόνο, αφού στο επόμενο στάδιο «στήνουν», μέσω δικαστηρίων, διαιτησίες και της τρώνε τα λεφτά.
Κανείς όμως από τους κονδυλοφόρους δεν ενδιαφέρεται και βεβαίως δεν αναφέρεται –στα «έτοιμα» ρεπορτάζ(;) τους– στο ότι αν η ΔΕΠΑ είχε πουληθεί και είχαν εισπραχθεί τα 900 εκατ. της Gazprom, δεν θα χρειάζονταν ισοδύναμα μέτρα, δηλαδή οι νέοι φόροι στα ακίνητα, στους αγρότες και στους φτωχούς Έλληνες. Γιατί δεν τα γράφουν; Η απάντηση είναι απλή: Οι Έλληνες φτωχαίνουν, οι μπαταχτσήδες δεν πληρώνουν, και οι κονδυλοφόροι συνεχίζουν να επαυξάνουν τις μηνιαίες αποδοχές τους…
Διαιτησία και ρήτρα αναδρομικότητας
Χρήσιμο όμως είναι να γνωρίζουν οι αναγνώστες τι σημαίνει διαιτησία για την τιμή του φυσικού αερίου και τι ρήτρα της αναδρομικότητας που υπάρχει στην αρχική συμφωνία Gazprom – ΔΕΠΑ.
Κατ’ αρχάς, η ρήτρα αναδρομικότητας για τη ΔΕΠΑ ισχύει βάσει της σύμβασης από την ημέρα που η ΔΕΠΑ επίσημα ζήτησε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για νέα τιμή αγοράς του φυσικού αερίου. Ό,τι προβλέπει, επομένως, η σύμβαση με την Gazprom, η ΔΕΠΑ θα το επωφεληθεί ούτως ή άλλως. Δηλαδή, πιο απλά, αν τώρα συμφωνήσει με την Gazprom στη νέα τιμή αγοράς, αυτή θα ισχύει για το επόμενο εξάμηνο. Αν όμως καταφύγει στη διαιτησία και αυτό διαρκέσει π.χ. δύο χρόνια, η νέα τιμή όταν βγει θα ισχύσει και για δυόμισι χρόνια πριν. Μέχρι τότε όμως, η ΔΕΠΑ θα πληρώνει με την παλαιά τιμή.
Τι σημαίνει τώρα διαιτησία; Στη διαιτησία η ΔΕΠΑ, αν έχει τα απαραίτητα αξιόπιστα συγκριτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τιμή που θα πρέπει να πληρώνει στην Gazprom είναι χαμηλότερη αυτής που σήμερα της προσφέρει, μπορεί να πετύχει μια χαμηλότερη τιμή. Αν πάλι η Gazprom αποδείξει ότι η τιμή πρέπει να είναι συγκριτικά υψηλότερη από αυτή που μέσω φιλικού διακανονισμού έχει προσφέρει στη ΔΕΠΑ, τότε η Gazprom θα εισπράξει υψηλότερη τιμή! Όλα αυτά όμως, για να συμβούν, θα έχουν περάσει τουλάχιστον δύο χρόνια, που σε όλο αυτό το διάστημα η ΔΕΠΑ, οι βιομήχανοι και οι οικιακοί καταναλωτές θα πληρώνουν με τις παλαιές τιμές.
Δηλαδή, τα δύο επόμενα χρόνια που η Ελλάδα έχει ανάγκη καλύτερων τιμών για να βοηθηθεί η ανταγωνιστικότητα, θα πληρώνει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου λόγω της προσφυγής στη Διαιτησία.
Συνέπειες και λόγω TAKE OR PAY
Πέραν αυτών όμως, η ΔΕΠΑ θα πληρώνει το TAKE OR PAΥ με την ισχύουσα σύμβαση, και επειδή η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνεται, θα πληρώνει στην ουσία κάθε χρόνο ρήτρα (να εξηγηθεί   τι είναι), και θα απαξιώνεται η ΔΕΠΑ, δηλαδή άλλος ένας λόγος για να μην πουληθεί! Και θα έχει φτάσει σχεδόν στο 2016 που λήγει η σύμβαση με την Gazprom και θα κινδυνεύει να μην έχει φυσικό αέριο και η ΔΕΠΑ και η Ελλάδα. Τόσο καλά…
Αυτά πρέπει να δει η κυβέρνηση και να μην αφήνει να παίζουν μαζί της δυο-τρεις μπαταχτσήδες που και τη ΔΕΠΑ θέλουν με δημόσιο χαρακτήρα, όπως και τη ΔΕΗ που σήμερα χρωστούν και σε αυτήν εκατοντάδες εκατομμύρια και μέσω στημένων και εκεί διαιτησιών και δικαστηρίων προσπαθούν να της τα φάνε! Και άντε μετά η κυβέρνηση να πουλήσει και τη ΔΕΗ, δηλαδή να πουλήσει τα χρέη των ιδιωτών και εκεί… Αιδώς, Αργείοι!!!
Ευτυχώς, όμως, που, έστω και αν περνούν μερικά χρόνια, κάποιοι σαν τους Τσοχατζόπουλο, Σμπώκο, Κάντα, Λαυρεντιάδη, και κάποιοι άλλοι που έπονται, άρχισαν να ζεσταίνουν τα κρεβάτια του Κορυδαλλού, ώστε να τα βρουν ζεστά οι επόμενοι…
Η Ελλάδα δυστυχώς κατάντησε και για τα εμπορικά θέματα να επαφίεται σαν τελευταίο καταφύγιο στη Δικαιοσύνη, που ευτυχώς απ’ ό,τι φαίνεται κάνει καλά τη δουλειά της…
(*) Σημ.: Με τον όρο «TAKE OR PAY» εννοείται η εξής διαδικασία. Η ΔΕΠΑ παραγγέλνει στην GAZPROM ετησίως συγκεκριμένη ποσότητα φυσικού αερίου για τις ανάγκες της. Αν δεν καταναλώσει την παραγγελθείσα ποσότητα, τότε το υπόλοιπο φορτίο αερίου προπληρώνεται με ένα πρόστιμο της τάξεως του 80% της εκτιμηθείσας αξίας του μη καταναλωθέντος αερίου. 

ΠΗΓΗ:.iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου