Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΣΒΙΒΕ: Δεν φταίνε τα βιοκαύσιμα για την ποιότητα του ντίζελ κίνησης


Το τελευταίο διάστημα γίνεται αρκετός λόγος αναφορικά με την ποιότητα του ντίζελ κίνησης που διατίθεται στην ελληνική αγορά και τα προβλήματα του οποίου αποδίδονται στο βιοντίζελ, τονίζει ο Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδας (ΣΒΙΒΕ).
Για το λόγο αυτό o Σύνδεσμος, σε ανακοίνωσή του, εφιστά την προσοχή του κοινού στα εξής:
1. Οι Έλληνες παραγωγοί βιοκαυσίμων είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν το προϊόν τους (βιοντίζελ) στα διυλιστήρια και στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ14214 το οποίο εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κινητήρα των αυτοκινήτων, προσδίδοντας μάλιστα καλύτερες ιδιότητες στο ντίζελ κίνησης σε πολλές παραμέτρους.
2. Σε περίπτωση που το βιοντίζελ είναι εκτός προδιαγραφών ο αποδέκτης είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να μην το παραλάβει.
3. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το ντίζελ κίνησης περιέχει συγκεκριμένο ποσοστό βιοκαυσίμου για το οποίο παρέχεται εγγύηση από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
4. Η μίξη και διάθεση του βιοντίζελ με το ντίζελ κίνησης είναι αποκλειστική ευθύνη των διυλιστηρίων και τον εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.
5. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πολλές εισαγωγές βιοντίζελ αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.
Όπως αναφέρει ο ΣΒΙΒΕ, «θα θέλαμε να αντιληφθεί το κοινό ότι οι Έλληνες Παραγωγοί Ανανεώσιμων Καυσίμων ακολουθώντας τις επιταγές τις ελληνικής νομοθεσίας διαθέτουν το προϊόν τους σύμφωνα με τις αυστηρότερες ποιοτικές προδιαγραφές τηρώντας το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ14214. Σε διαφορετική περίπτωση, πάντα σύμφωνα με το Νόμο, το βιοντίζελ δεν θα μπορούσε να διατεθεί στην ελληνική αγορά.
Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, το μικρό ποσοστό συμμετοχής του βιοντίζελ στο τελικό μείγμα καυσίμου του ντίζελ κίνησης (93% ορυκτό ντίζελ – 7% βιοντίζελ) αλλά και την τήρηση των προδιαγραφών από πλευράς παραγωγών, οι αιτίες για τα όποια προβλήματα δύναται να δημιουργηθούν στους κινητήρες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού και όχι στην ποιότητα του βιοκαυσίμου.
Ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να νιώθει υπερήφανος που η χώρα του παράγει ένα ανανεώσιμο καύσιμο υψηλών προδιαγραφών, το οποίο συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προέρχεται κατά 90% από ελληνικές α΄ύλες, δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, μειώνει την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές πετρελαίου συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου» καταλήγει η ανακοίνωση 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου