Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Περικοπές στα Συμβόλαια για Ενεργειακά Φυτά Φέρνει η «Λειψή» Κατανομή Αυτούσιου Βιοντήζελ


Μεγάλα προβλήματα σε αρκετές εταιρείες στις οποίες κατανέμεται αυτούσιο βιοντήζελ για το 2013, δημιουργεί η απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η οποία φέρει και την υπογραφή Χαρακόπουλου. Δυσχέρειες ωστόσο εκτιμάται ότι έρχονται και για τους αγρότες που παράγουν ενεργειακά φυτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από τις εταιρείες που έχουν λάβει «κομμάτι» από την πίτα του βιοντήζελ, καθώς υπάρχει σημαντική μείωση στις ποσότητες, σε σύγκριση με την προηγούμενη κατανομή. 
Αν και η απόφαση προβλέπει την κατανομή 92.000 χιλιόλιτρων αυτούσιου βιοντήζελ σε μια σειρά από εταιρείες για το 2013, εκτιμάται ότι οι τελικές κατανεμηθείσες ποσότητες θα φτάσουν τα 108.000 χιλιόλιτρα. 
Από μια άποψη εκτιμάται θετικά αυτή η εξέλιξη, ωστόσο ακόμη και αυτές οι ποσότητες είναι δραστικά μειωμένες, σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση (η οποία είχε λάβει παράταση από το 2011 και το 2012), η οποία προέβλεπε την κατανομή 132.000 χιλιόλιτρων. 
Σύφμωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες είναι εξαιρετικά πιθανό να ζητήσουν περαιτέρω ποσότητες για το 2013, εκτιμά άνθρωπος της συγκεκριμένης αγοράς, ο οποίος εκφράζει επιφυλάξεις για τα κριτήρια, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, στις επιπλέον κατανομές. 
Συνέπειες και στους αγρότες όμως εκτιμάται ότι θα φέρει η απόφαση, παρά το γεγονός ότι για τη συγκεκριμένη κατανομή έχουν ήδη απορροφηθεί τα προϊόντα και μάλιστα συμβολαιακά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα από την επόμενη χρονιά και αρκετοί αγρότες να μείνουν έξω από τα συμβόλαια.  
Εδώ ολόκληρη η απόφαση που συνυπογράφει και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος
(paseges.gr, 27/06/2013) 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου