Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ; Μήπως γέρασαν πρόωρα οι νέοι της Ευρώπης;


Τι κοινό έχουν η Βραζιλία και η Τουρκία; Είναι στα κάγκελα. Διαδηλώνουν. Η αφορμή για κάθε μία από αυτές είναι ξεχωριστή. Η βασική αιτία, όμως, είναι η ίδια. Όχι ζωή με το κομμάτι αλλά ζωή με αξιοπρέπεια. Και ειδικά οι πολίτες της Βραζιλίας και της Τουρκίας την είχαν χάσει για πολλά χρόνια. Αυτήν την ειδική στιγμή, λοιπόν, που άρχισαν να την ξαναβρίσκουν, κατάλαβαν ότι οι μεγάλοι τους έχουν για άλλη μία φορά έξω από το παιχνίδι.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Βραζιλία αντιπροσώπευε στην Λατινική Αμερική την επιτομή των κοινωνικών ανισοτήτων. Λίγα μέτρα δίπλα από την πλούσια έπαυλη και το ακριβό αυτοκίνητο βρίσκονταν οι φαβέλες. Μισογκρεμισμένες παράγκες, με 6-7 εξαθλιωμένους ανθρώπους στην κάθε μία να αναζητούν τροφή από τα αποφάγια…

Γράφει ένας φοιτητής στο προσωπικό του μπλογκ: «Μερικά πολιτικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν την περασμένη δεκαετία έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα: η οικονομική ανισότητα –στην οποία η Βραζιλία ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής- έχει μειωθεί σημαντικά. Το πρόγραμμα Bolsa Família έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στη μείωση της φτώχειας και οι επενδύσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών και για τις εθνικές μειονότητες έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου