Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΕΛΠΕ: Δεν έχουμε ακόμη επίσημη πρόταση για ΔΕΣΦΑ


Την χρονική επέκταση του μνημονίου μεταξύ των ΕΛΠΕ, του ΤΑΙΠΕΔ και του ελληνικού δημοσίου για την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, ενέκρινε σήμερα η τακτική Γ.Σ. του ομίλου. Όπως διευκρίνιζαν στελέχη των ΕΛΠΕ, μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει η επίσημη νέα βελτιωμένη πρόταση των αζέρων προκειμένου αυτή στη συνέχεια να εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση. 

Αυτό αναμένεται να γίνει μόλις διευκρινιστούν ορισμένες εκκρεμότητες και λεπτομέρειες της αρχικής προσφοράς, η οποία ως γνωστόν περιείχε όρους και προϋποθέσεις. Πάντως τα ίδια στελέχη εκφράζουν την εκτίμηση ότι τα θέματα θα διευκρινιστούν σύντομα και ότι σε διάστημα λίγων ημερών θα κληθεί να αποφανθεί το Δ.Σ. 

Θυμίζουμε ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η πώληση στη Socar και με βάση τις πληροφορίες για το προσφερόμενο τίμημα των 400 εκατ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ αναμένεται να βάλουν στο ταμείο τους ποσό κοντά στα 210 εκατ. ευρώ.

Η εκκρεμότητα αυτή – δηλαδή το ενδεχόμενο να εισρεύσουν στο ταμείο έσοδα από την πώληση του ΔΕΣΦΑ – «ευθύνεται» και για το γεγονός ότι το μέρισμα που εγκρίθηκε από τη ΓΣ ήταν 0,15 σεντς ανά μετοχή (αποκοπή 16/8 καταβολή 26/8) με τη διοίκηση να επιφυλάσσεται για την έγκριση προμερίσματος σε περίπτωση που βελτιωθούν τα μεγέθη του ομίλου μέσα στο 2013 και προχωρήσει η πώληση του ΔΕΣΦΑ. 

Στη Γ.Σ. τόσο ο πρόεδρος Α. Κομνηνός όσο και ο διευθύνων Ι. Κωστόπουλος αναφέρθηκαν στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο όμιλος εξαιτίας της κατάστασης στην οικονομία και την αγορά καυσίμων. Αν και όπως εκτίμησε ο κ. Κωστόπουλος υπάρχουν απτά σημάδια για τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, η αγορά καυσίμων συνεχίζει να αναζητά τον πάτο του βαρελιού και κινείται εκ νέου με αρνητικό πρόσημο γεγονός που δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις της αλυσίδας της αγοράς. 

Κάνοντας έναν απολογισμό ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι ο όμιλος πέτυχε τα τελευταία χρόνια σημαντικές εσωτερικές λειτουργικές οικονομίες (ύψους 230 εκατ. ευρώ) χωρίς τις οποίες η κερδοφορία θα ήταν στο μισό και δε θα ήταν εφικτές οι επενδύσεις. Πλέον, πρόσθεσε ο όμιλος ολοκλήρωσε τον επενδυτικό κύκλο και δίνει έμφαση στην απομόχλευση αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των επιστροφών στους μετόχους του. 

Ένας κλάδος που φαίνεται ότι ενδιαφέρει τα ΕΛΠΕ είναι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Ελλαδικό χώρο και όπως είπε ο κ. Κωστόπουλος, ο όμιλος παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη, ενώ συμμετέχει και στο open door για τον Πατραϊκό. 

Σημειώνεται τέλος ότι άλλαξαν τρία μέλη του Δ.Σ. ο εκπρόσωπος της Paneuropean (ο κ. Σιάμισης, αντί του κ. Καλλιμόπουλου) καθώς και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων (Ορφανίδης και Παπαγιαννόπουλος).


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου