Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Απευθείας διαπραγματεύσεις για την πώληση της ΔΕΠΑ


Μετά την «εξαφάνιση» της Gazprom, η ταχεία έναρξη μιας νέας διαδικασίας πώλησης της ΔΕΠΑ αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σε συνεννόηση προφανώς με την κυβέρνηση. Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «energypress», εξετάζεται σοβαρά η αξιοποίηση της δυνατότητας που δίνεται από το νόμο για πιο «στοχευμένη» αναζήτηση αγοραστή.
Ειδικότερα, η διαμόρφωση μιας περιορισμένης λίστας υποψήφιων αγοραστών με τους οποίους θα διεξαχθούν απευθείας διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλεγεί εν τέλει ο πλειοδότης.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για συγκεκριμένες εταιρείες, πέραν των… γνωστών, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σημειώνουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, ένας νέος διαγωνισμός μπορεί να πάρει και ενάμιση χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Σταυρίδης, ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ «θα επαναπροκηρυχθεί μόλις γνωρίζουμε πώς θα γίνει και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά», σημειώνοντας ότι μπορεί να πάρει 1,5 χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.
Η διοίκηση του Ταμείου έχει απόλυτη συναίσθηση του γεγονότος ότι οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί και οι αποκλίσεις από το πρόγραμμα, μπορεί να της στοιχίσει ακόμα και τη… θέση της. Η τρόικα εμφανίζεται ανήσυχη για την πορεία των πραγμάτων και στο τραπέζι έχουν επανέλθει προτάσεις από τον διορισμό νέας διοίκησης απευθείας από τους δανειστές έως και την αλλαγή του φορέα που θα έχει την ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων.
Στην τελευταία συνάντηση της τρόικας με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες στα μέτωπα της ΔΕΗ των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ.
Άλλες  αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να επισπευσθούν είναι εκείνες που αφορούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ένα ποσοστό 6% μετοχών του ΟΤΕ που ανήκουν στο Δημόσιο και τη συμμετοχή του κράτους κατά σχεδόν 1/3 στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου