Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Και ξαφνικά ανακάλυψαν το… λάθος




Η συζήτηση για το «λάθος» της μελέτης, που είχαν συντάξει το 2010 οι κ.κ. Ρογκόφ/Ράινχαρτ συνδέοντας το όριο του χρέους στο 90% του ΑΕΠ με την ύφεση, έχει αρχίσει να φουντώνει όχι μόνο μεταξύ οικονομολόγων αλλά και στον διεθνή οικονομικό Τύπο.

Και έχει πάρει πλέον καθαρά πολιτικό χαρακτήρα.

Το σημείο που όλοι πλέον δείχνουν ότι ξαφνικά ανακάλυψαν, είναι ότι δεν ισχύει η παραδοχή πως το χρέος όταν ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση! Αυτό είχαν πει το 2010 οι κ.κ. Ρογκόφ/Ράινχαρτ και στην μελέτη αυτή, που θεωρήθηκε «ευαγγέλιο» από τότε, ολόκληρες οικονομικές ζώνες, όπως αυτή της Ευρωζώνης, στοιχήθηκαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Και τώρα, όπως είχε επισημάνει πριν από δέκα ημέρες το Capital.gr, αποκαλύπτεται από μία άλλη μελέτη τριών καθηγητών ότι αποδεικνύεται ότι οι δύο καθηγητές είχαν χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία κατά το δοκούν (είχαν αγνοήσει στοιχεία που δεν τους εξυπηρετούσαν),ώστε να υπηρετηθεί η εξ αρχής επιλεγμένη θέση τους για την σχέση χρέους-ύφεσης.

Αποδεικνύεται δηλαδή πως η αλήθεια για άλλη μια φορά διαμορφώνεται κατά πώς χρειάζεται για να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές και οικονομικές ανάγκες που έχουν διασπάσει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια το G-20, που συνήλθε την περασμένη Παρασκευή, χωρίς να καταφέρει να συμφωνήσει στα… βασικά.

Και αυτό γιατί η επιστημονική αμφισβήτηση της «ευαγγελικής» σχέσης χρέους-ύφεσης που είχαν διατυπώσει οι κ.κ. Ρογκόφ/Ράινχαρτ έχει καταγραφεί τουλάχιστον τρείς φορές τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά ποτέ κανείς δεν της έδωσε την σημασία που όλοι ξαφνικά της δίνουν σήμερα. Και οι αμφισβητήσεις αυτές προέρχονταν τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ευρωπαίους οικονομολόγους. Και όμως κανείς δεν έδωσε τη σημασία που ξαφνικά δίνουν τώρα.

Το ίδιο είχε συμβεί και με την περιβόητη ιστορία των «δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών» που ένα χρόνο πριν είχε αρχίσει να ανακινεί η ομάδα των οικονομολόγων του ΔΝΤ για να «αποσυρθεί» από την κεντρική σκηνή στην συνέχεια, όταν το δεύτερο εξάμηνο του2012 φάνηκε ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες ρήξεις μεταξύ Βερολίνου-Ουάσιγκτον ενόψει των αμερικανικών εκλογών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου