Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ILO: Στα 73,4 εκατ. οι νέοι που δεν θα έχουν δουλειά μέχρι το τέλος του 2013



Εφιαλτικές προβλέψεις κάνει νέα μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Εργασία (ILO), η οποία αναφέρει ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης που βιώνει ο τομέας νεανικής απασχόλησης θα μπορούσαν να διαρκέσουν για πολλές δεκαετίες. Αποτέλεσμα, η δημιουργία μιας γενιάς νέων ανθρώπων που δεν θα μπορέσουν να βρουν μια αξιοπρεπή εργασία καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Μιλώντας με νούμερα, η ILO εκτιμά ότι  73,4 εκατομμύρια νέοι ή αλλιώς το 12,6% των νέων σε όλο τον κόσμο αναμένεται να είναι εκτός αγοράς εργασίας το 2013, συνιστώντας ένα άλμα  3,5 εκατομμυρίων στους καταλόγους των ανέργων το διάστημα μεταξύ 2007 και 2013.

Στην τελευταία της έκθεση η ILO αναφέρει ότι υπάρχει μείωση των εργασιακών προοπτικών τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και κυρίως στην ΕΕ.

"Μεταξύ 2008 και 2012 η νεανική ανεργία αυξήθηκε κατά 24,9% στις ανεπτυγμένες οικονομίες και την ΕΕ...Με τα σημερινά δεδομένα, η νεανική ανεργία  δεν αναμένεται να πέσει κάτω του 17% πριν το 2016”, προστίθεται στην έκθεση, η οποία προειδοποιεί για “τρομακτικές συνέπειες” από την ανεργία των νέων που έχουν παραπάνω προσόντα και μόρφωση (over-skilled and over-educated), οι οποίοι αναγκάζονται να καταφύγουν στη μαύρη εργασία για να επιβιώσουν.

Όπως ανέφερε στο CNBC o Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, László Andor, η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω μια “πολύπλοκης και σοβαρής κρίσης”, καθώς τα ποσοστά ανεργίας αφορούν άνω του 50% των νέων σε Ελλάδα και Ισπανία.

“Αν η Ευρώπη εξακολουθήσει να βασίζεται στην υπερβολική λιτότητα και τη λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση των χωρών με έλλειμμα, δεν νομίζω ότι θα βγούμε ποτέ από τον λάκκο. Για να βγει από τον λάκκο πρέπει πρώτα να σταματήσεις να σκάβεις και να αρχίσεις να σκέφτεσαι τις μακροοικονομικές πολιτικές που θα σου προσφέρουν το πλαίσιο για να προχωρήσεις”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο πλουσιότερες χώρες του Βορρά μπορούν να βοηθήσουν, “απλώς ξοδεύοντας περισσότερο, επενδύοντας περισσότερο και έτσι δημιουργώντας μεγαλύτερη ζήτηση στην Ευρώπη”. 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου