Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Τρεις φορές πιο σκληρό απο την Ιρλανδία το πρόγραμμα λιότητας στην Ελλάδα
Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο σε εκθεσή του συγκρίνει τις συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής Ελλάδας Ιρλανδίας εκτιμώντας πως το πρόγραμμα της Ελλάδος ήταν τρεις φορές πιο σκληρό οδηγώντας σε αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ.

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο σκληρό από το αντίστοιχο ιρλανδικό διατυπώνει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε έκθεση που δημοσιοποίησε και στην οποία συγκρίνει τις συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

Στην έκθεση σημειώνεται πως στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διετίας 2010-2012 επετεύχθη δημοσιονομική προσαρμογή 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας προσαρμογής μόλις 1,7% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία. Ακόμη, αναφέρεται πως το πολύ μεγάλο αρχικό χρέος της Ελλάδας, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και η πολύ σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή είχαν αισθητά μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ. 

Αυτό όπως αναφέρει το IIF αύξησε τα ποσοστά του χρέους και ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, παρά τη μείωση του ελλειμματος και τις πρωτοφανείς απώλειες που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας στα πλαίσια του PSI.   
   
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου