Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Περιβαλλοντικό έλεγχο των ΕΛΠΕ ζητά Κίνηση Πολιτών


Περιβαλλοντικό έλεγχο των ΕΛΠΕ ζητά Κίνηση Πολιτών

Αίτημα για την θέσπιση Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου της λειτουργίας του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα έθεσε προς όλες τις αρμόδιες αρχές η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS. 

Μάλιστα το θέμα - μεταξύ άλλων - ετέθη και στον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σάκη Κουρουζίδη καθώς και στον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Παν. Μέρκο σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν μαζί τους την Τετάρτη 6 Μαρτίου το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», ο Σύλλογος ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ και η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS.

«O περιβαλλοντικός έλεγχος μιας τόσο πολύπλοκης και ρυπογόνου δραστηριότητας δεν μπορεί να επαφίεται στους υφιστάμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι, κυρίως εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης, πραγματοποιούν αραιούς τακτικούς έως σποραδικούς ελέγχους ή επεμβαίνουν με χρονική καθυστέρηση. Εξάλλου, η φύση των εγκαταστάσεων αυτών είναι τέτοια ώστε απαιτείται εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό ακόμα και εμπειρογνώμονες για το διαρκή έλεγχό τους» αναφέρει ο εκπρόσωπος της ECOELEUSIS Χρήστος Χρηστάκης.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, μετά τον μερικό έλεγχο του 2008 που πραγματοποίησαν στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, δεν έχουν πραγματοποιήσει άλλον έλεγχο, παρά τα αιτήματα που έχουμε καταθέσει και το 2010 αλλά και πρόσφατα. «Σε πρόσφατο αίτημά μας (Δεκέμβριος 2012) για αυτοψία ανταποκρίθηκε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, το οποίο πραγματοποίησε δύο αυτοψίες στις 12 και 15 Φεβρουαρίου 2013 χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γίνει γνωστά τα ευρήματα, αλλά και χωρίς να αναμένονται αποτελέσματα που θα  καταλογίζουν ευθύνες στο διυλιστήριο για τα συνεχή ρυπαντικά του επεισόδια» προσθέτουν από την Κίνηση Πολιτών.

«Η θέσπιση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου μπορεί να αποτελέσει μια Ομάδα Κρούσης για τον περιβαλλοντικό έλεγχο καθώς και τον έλεγχο της ασφάλειας όλων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στο Θριάσιο και την Πάχη Μεγάρων. Η άμεση σύστασή της, η ανάληψη δράσης, καθώς και η επαρκής χρηματοδότησή της από κρατικούς πόρους είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η πολιτεία, που με τις τελευταίες αποφάσεις της -υπό την πλήρη ανοχή και συναίνεση των κορυφαίων αυτοδιοικητικών παραγόντων- έβαλε σε νέες περιπέτειες τις συνθήκες διαβίωσης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ελευσίνας και της Μάνδρας» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS. 
ΠΗΓΗ:attikipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου