Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίστηκε το κείμενο για ΑΟΖ




Το πρώτο Ευρωπαϊκό δημόσιο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζει την σπουδαιότητα των υδρογονανθράκων της Ν.Α. Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης (πρώτο το defencenet.gr σημερα το πρωί αποκάλυψε την επικείμενη ψήφιση), ψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η έκθεση "Ευρωπαϊκός Οδικός Ενεργειακός Χάρτης μέχρι το 2050" της ελληνίδας ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ  Νίκης Τζαβέλα (είναι θέμα χρόνου η επιστροφή της ιδιαίτερα δραστήριας ευρωβουλευτού στη ΝΔ), στο κείμενο που ψηφίστηκε, τονίζεται ότι "Η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες, και ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές".

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα Είναι επίσης, η πρώτη απόφαση της Ε.Ε. που ζητά να δοθεί έμφαση στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΕΕΖ) των κρατών - μελών της Ε.Ε. και των σχετικών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη Σύμβαση UNCLOS, την οποία έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη μέλη και η ΕΕ καθαυτή.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου