Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Έτσι θα μπει το "μαχαίρι" στους μισθούς - Κινδυνεύουν με μειώσεις έως και 30% περίπου 600.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι



 Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού έρχονται μειώσεις μαμούθ στους μισθούς
- Το μνημόνιο ζητά μισθούς Βαλκανικών χωρών στην Ελλάδα
- Τι αλλάζει από τον Απρίλιο στον καθορισμό του κατώτατου μισθού
- Σχεδόν το ένα τρίτο του μισθού τους κινδυνεύουν να χάσουν 600.000 υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας των κλαδικών συμβάσεων που έληξαν
- Πόσο τυχαία ήταν η δήλωση του κ. Μέργου για τον "υψηλό" κατώτατο μισθό;
Μάλλον δεν ήταν γκάφα... ούτε καν τυχαίες οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργου περί “υψηλού” κατώτατου μισθού στη χώρα μας! Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπάθησε να το “συμμαζέψει” με διαψεύσεις και διαβεβαιώσεις δια στόματος πρωθυπουργού φαίνεται πως σύντομα θα δούμε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα να συρρικνώνονται κι άλλο! 
Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη μέχρι τον Απρίλιο να εφαρμόσει νέο σύστημα για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών. Μέχρι τώρα ο κατώτατος μισθός καθοριζόταν από τη ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Από τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από την κυβέρνηση μετά από αξιολόγηση μιας σειράς παραγόντων όπως η ανεργία, η πορεία της οικονομίας κα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τον κατώτατο κισθό μέχρι το 2014 στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 586 ευρώ. Τι γίνεται ομως μετά;
Σύμφωνα με το “ΒΗΜΑ της Κυριακής”, το μνημόνιο ζητεί από την Ελλάδα να προσαρμόσει τους μισθούς στα επίπεδα της Πορτογαλίας και των χωρών της Βαλκανικής και Ανατολικής Ευρώπης.
ΦΩΤΟ από το ΒΗΜΑ της Κυριακής

ΦΩΤΟ από το ΒΗΜΑ της Κυριακής
Την ίδια στιγμή περίπου 600.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν με μειώσεις μισθών έως και 30% καθώς οι κλαδικές συμβάσεις τους έληξαν και η μετενέργειά τους ολοκληρώνεται μέχρι τις 14 Μαίου. Αν έως αυτή την ημερομηνία δεν υπογραφούν- ανανεωθούν οι κλαδικές συμβάσιες τότε οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με περικοπές μαμούθ! 
Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι με το νέο νομικό καθεστώς, ακόμη και στην περίπτωση που υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση, αυτή δεν είναι δεσμευτική για τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που υπέγραψε τη σύμβαση. Πιο απλά, οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας να περιορίσουν τους μισθούς ακόμη και στα επίπεδα του κατώτατου μισθού! 
ΠΗΓΗ:newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου