Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Οι σωτήρες του ΔΝΤ παραδέχονται το λάθος τους αδειάζοντας με θόρυβο τους μνημονιακούς




«Έχουμε κάνει λάθος εφ’ όλης της ύλης με τη λιτότητα για την Ελλάδα!» αποκαλύπτει ο επικεφαλής ερευνητής του ΔΝΤ
Οι σωτήρες παραδέχονται το λάθος τους 
Την ώρα που η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός Νότος νιώθουν στο πετσί τους τις απάνθρωπες πολιτικές περικοπών και υφεσιακών μέτρων της τρόικας και πιο συγκεκριμένα του ΔΝΤ, ένα υψηλότατο στέλεχος του Ταμείου, ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος, Ολιβιέ Μπλανσάρ, παραδέχεται μία ασύλληπτη γκάφα, που έχει να κάνει με λάθος στον υπολογισμό του πολλαπλασιαστή λιτότητας!
Κι ενώ ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν έχει επίσης παραδεχτεί λάθη στην ελληνική συνταγή, έρχεται ένα δημοσίευμα-σοκ του γαλλικού περιοδικού Marianne, που κυκλοφορεί, το οποίο κάνει λόγο για «απίστευτο λάθος των ειδικών του ΔΝΤ» σχολιάζοντας την έκθεση του Ολιβιέ Μπλανσάρ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου. Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα, με τίτλο «Λιτότητα: Έχουμε κάνει λάθος εφ’ όλης της ύλης» γίνεται αναφορά στις συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα από την επιβολή της λιτότητας που επέβαλαν οι «ειδικοί» του ΔΝΤ και αυτό, όπως λέει, εξ αιτίας ενός λάθος στους υπολογισμούς.
«Πρόκειται για την απίστευτη ομολογία!», γράφουν οι συντάκτες του άρθρου. «Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης κρίσης που κλυδωνίζει τις δυτικές οικονομίες, ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς οικονομολόγους του πλανήτη, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη στην οποία ομολογεί ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, των υπουργών οικονομίας, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους. Υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν στα υπερχρεωμένα κράτη».
Το απίστευτο αυτό κείμενο της 43σέλιδης έκθεσης του Μπλανσάρ έχει τίτλο: «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές». Το λάθος αφορά σε έναν συντελεστή, γνωστό στην οικονομία με την ονομασία «πολλαπλασιαστής» (multiplicateur). Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες, ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες. Εξ αυτού διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5 τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου