Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Τα bonus και οι παχυλοί μισθοί στα ΕΛΠΕ... καλά κρατούν!




Καλοκαίρι 2012. Οι τροικανοί έχουν «εγκατασταθεί» για τα καλά στο υπουργείο Οικονομικών...
και δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν πάρουν «ζεστό αίμα» από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δίνουν μάχες, όπως τονίζεται σε όλους τους τόνους από το Μαξίμου, για να μην επέλθει το μοιραίο της χρεοκοπίας.
Η κοινωνία σφαδάζει από το λεπίδι της τρόικας και το πολιτικό σύστημα βρίσκεται στα κάγκελα.
Λίγα χιλιόμετρα όμως πιο μακριά από την πλατεία Συντάγματος, στα Βόρεια Προάστια (Μαρούσι), η διοίκηση των ΕΛΠΕ εισηγείται να πάρουν bonus για το 2011, τα καλοπληρωμένα διευθυντικά στελέχη. Όπερ και εγένετο.
Δυο εικόνες, δυο διαφορετικοί κόσμοι στην ρημαγμένη Ελλάδα του μνημονίου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 6 μήνες, όταν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του kentrinews.gr, εισήχθη προς συζήτηση και έγκριση στο Δ.Σ του ομίλου των ΕΛΠΕ υπηρεσιακό σημείωμα, δύο γενικών διευθυντών, για την «Μισθολογική πολιτική 2012, Στελεχών Διευθυντικού Επιπέδου».
Στην παρέμβαση τους, ανέπτυξαν στα μέλη του ΔΣ το υπηρεσιακό σημείωμα και εισηγήθηκαν να δοθεί bonus για το 2011!!! Μάλιστα ο πρόεδρος του ΔΣ υποστήριξε στην ομιλία του «ότι και ο ίδιος θεωρεί δίκαιη την χορήγηση του bonus και είναι έτοιμος να αντικρούσει τις αναμενόμενες πιέσεις και να στηρίξει αυτή την απόφαση».
Τελικά, αποφασίστηκε να δοθεί «μεταβλητή αμοιβή (bonus)ια την επίτευξη στόχων» στα διευθυντικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που δόθηκε ως bonus στα διευθυντικά στελέχη των ΕΛΠΕ και της ΕΚΟ (ανήκει στον όμιλο των ΕΛΠΕ),  ξεπερνά τις 700.000 ευρώ.
Δηλαδή ποσό ίσο με 2500 αγροτικές συντάξεις ή αν προτιμάτε ίσο με 1500 βασικούς μισθούς εργαζομένων.
Έτσι μαζί με τους υπέρογκους μισθούς που εισπράττουν τα «χρυσά παιδιά» των ΕΛΠΕ ενθυλάκωσαν και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με την μορφή bonus.
Για την ιστορία, ο όμιλος των ΕΛΠΕ ανήκει κατά 35,477% στο ελληνικό δημόσιο, (7 από τα 13 μέλη στο ΔΣ των ΕΛΠΕ διορίζονται από ελληνικό δημόσιο), το 41,25% στον όμιλο Λάτση και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στους μικρομετόχους. Δηλαδή ο ένας από τους 2 μεγαλομετόχους των ΕΛΠΕ είναι το δημόσιο, ήτοι οι έλληνες φορολογούμενοι.
Έτσι, για να γνωρίζουμε ποιοι πληρώνουν τα bonus στα «χρυσά παιδιά» των ΕΛΠΕ.
Η απάντηση των ΕΛΠΕ
Σε επικοινωνία που είχαμε με την διοίκηση των ΕΛΠΕ μας απάντησαν από το γραφείο  το γραφείο του διευθυντή Δημοσίων και Εταιρικών Σχέσεων της εταιρείας, κ. Ευάγγελου Στράνη.
Η εξήγηση που μας δόθηκε για τα bonus, ήταν ότι δεν πρόκειται για "σταθερές αμοιβές" ή για "αύξηση" στους παχυλούς μισθούς των μεγαλοστελεχών, αλλά για "Μεταβλητή αμοιβή (Bonus) για την επίτευξη στόχων 2011".
Μάλιστα όπως μας ειπώθηκε πρόκειται για εταιρία που βρίσκεται στο χρηματιστήριο και την πολιτική της την καθορίζει η γενική συνέλευση και οι μέτοχοι, υπονοώντας ότι οι αμοιβές και τα bonus, έχουν να κάνουν με την επίτευξη των στόχων. Τέλος, μας απάντησαν πως τα μεγαλοστελέχη δεν παίρνουν 17 μισθοί στα ΕΛΠΕ και 16 στην ΕΚΟ, αλλά 14. 
Οι παχυλοί μισθοί
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μισθοί των στελεχών, γενικοί διευθυντές και διευθυντές, στον όμιλο των ΕΛΠΕ είναι: για τους γενικούς διευθυντές, οι ετήσιες αμοιβές ξεκινούν από 100.000 και φτάνουν στα 180.000 ευρώ.
Οι διευθυντές εισπράττουν από 75.000 ευρώ μέχρι 130000 ευρώ το χρόνο.
Στην ΕΚΟ οι μισθοί ξεκινούν, για τα μεγαλοστελέχη, από 5000 και φτάνουν τις 8-9 χιλιάδες ευρώ το μήνα.
Συμπέρασμα: παρά τους παχυλούς μισθούς που εισπράττουν, η διοίκηση των ΕΛΠΕ έδωσε και bonus στα μεγαλοστελέχη της.
Ένα τελευταίο ερώτημα προς την διοίκηση των ΕΛΠΕ: αληθεύουν ή όχι οι πληροφορίες ότι οι αρχικοί στόχοι που είχαν τεθεί, για να δοθούν τα bonus, χαμήλωσαν στην πορεία γιατί ήταν ανέφικτο να επιτευχθούν; 
ΥΓ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είναι έξαλλος με τα bonus που έλαβαν στα ΕΛΠΕ και έχει ζητήσει εξηγήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης... 
ΠΗΓΗ:kentrinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου