Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Reuters: Το τρίγωνο εξουσίας της Ελλάδας Διαβάστε μεταφρασμένο το πλήρες κείμενο της έρευνας του Reuters


Reuters: Το τρίγωνο εξουσίας της Ελλάδας

Η μεγάλη έρευνα του Reuters αναλύει πώς πίσω από κάποια μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα κρύβονται μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες προωθούν τα συμφέροντά τους μέσω αυτών.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο:
Στα τέλη του 2011, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε μια παθιασμένη έκκληση για βοήθεια για να σώσει τη χώρα του από την οικονομική καταστροφή."Χρειαζόμαστε μια εθνική συλλογική προσπάθεια: όλοι μας πρέπει να σηκώσουμε το βάρος μαζί," ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει γίνει από τότε ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ. " Χρειαζόμαστε κάτι που θα είναι δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό."
Ήταν γραφτό να γίνει ένα κάλεσμα στα όπλα• σε αυτό κατέληξε, τονίζοντας μια βασική αδυναμία στις προσπάθειες της Ελλάδας για μεταρρύθμιση.
Η ιδέα του Βενιζέλου ήταν ένας νέος φόρος επί των ακινήτων, ο οποίος εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Το κοινό ήταν έξω φρενών και ο Τύπος τόνισε επίσης την οργή, επισημαίνοντάς τον εν λόγω φόρο ως «Χαράτσι», όπως είχε ονομαστεί μια μισητή εισφορά από τους Οθωμανούς που είχε κάποτε επιβληθεί στους Έλληνες. Το όνομα κόλλησε και ο Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός τότε, αισθάνθηκε υποχρεωμένος να ικετεύσει τους ψηφοφόρους: " Ας χάσουμε όλοι κάτι, έτσι ώστε να μην χάσουμε τα πάντα."
Αλλά δε θα έχαναν όλοι από το φόρο αυτό. Πριν από δύο μήνες, ένας άνθρωπος εκ των έσω της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας αποκάλυψε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, πλήρωναν λιγότερο από το μισό του πλήρους συντελεστή, ή δεν πλήρωναν καθόλου το φόρο. Ο Νίκος Φωτόπουλος, o Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ , ισχυρίστηκε ότι είχαν δοθεί εξαιρέσεις.
«Ήταν ένα δώρο για τα πραγματικά αφεντικά, τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της χώρας», είπε.«Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν, ακόμη και αυτή τη στιγμή.»
Αυτή τη φορά τα μέσα ενημέρωσης έκαναν μικρή φασαρία. "Η είδηση δεν καλύφθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ... επειδή οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης ήταν μεταξύ εκείνων που ευνοήθηκαν," δήλωσε αργότερα ο Φωτόπουλος. Κορυφαίες ημερήσιες εφημερίδες στην Αθήνα είτε δεν ανέφεραν ή υποβάθμισαν τους ισχυρισμούς του, όπως απεφάνθη σε μια ανασκόπηση το Reuters. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου