Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Μυτιληναίος: Πρόβλημα η Έλλειψη Χρηματοδότησης, Αισιοδοξία για ΔΕΠΑ




Δηλώσεις στην εφημερίδα Financial Times έκανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σχετικά με μια σειρά από θέματα που αφορούν και τον κλάδο της ενέργειας, όπως για παράδειγμα την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος έκανε μια «ακτινογραφία» της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καθόλου χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Παρά τις δυσκολίες, ο Όμιλος Μυτιληναίου προβλέπεται να έχει τζίρο 1,5 δις. ευρώ φέτος, αν και αναγκάζεται να περιορίσει τα επεκτατικά του σχέδια λόγω της γενικότερης απροθυμίας των τραπεζών να στηρίξουν τις επενδύσεις. «Αν δεν υπήρχε αυτή η κρίση, θα είχαμε ανάπτυξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ,μέσα από μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια. Θα συμμετείχαμε στις τουρκικές ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εγκαταστάσεων και θα είχαμε χτίσει μια βάση εκεί», αναφέρει σχετικά ο κ. Μυτιληναίoς.
Επίσης, ο πρόεδρος του ομίλου διηγήθηκε και μια ιστορία για ξένο πελάτη της Αλουμίνιον, ο οποίος πάγωσε προχρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ περιμένοντας να προχωρήσουν στη Βουλή οι διαδικασίες για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιστορία αυτή είναι αντιπροσωπευτική του γενικότερου κλίματος στην αγορά. Επίσης, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η νέα φορολογία στην ενέργεια θα κοστίσει 50 εκατ. ευρώ στον όμιλο το 2013.
Στα αμιγώς ενεργειακά, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι θεωρεί υποσχόμενη την εμπορία φυσικού αερίου και τη συνεργασία με την Motor Oil. Μάλιστα, οι δύο εταιρείες από κοινού θα διεκδικήσουν τη νίκη στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μαχόμενες την ρωσική Gazprom. Αν μη τι άλλο, ο Όμιλος δίνει βαρύτητα στο συγκεκριμένο θέμα και αισιοδοξεί για το τελικό αποτέλεσμα.
Η Financial Times έγραψε σχετικά με το θέμα:
«Η Μυτιληναίος και ηMotor Oil, που έχει τις βαθιές τσέπες της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης, έχουν προεπιλεγεί στους πλειοδότες που θα ανταγωνιστούν με την Gazprom της Ρωσίας και τη Socar του Αζερμπαϊτζάν για την εξαγορά της ΔΕΠΑ στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, από την οποία θα αντληθεί 1 δισ. ευρώ για την απομείωση του χρέους». 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου