Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Κρατικός φορέας για αποθέματα πετρελαίου από ΥΠΕΚΑ, υπό την πίεση της τρόικας...



Κεντρικό κρατικό Φορέα για τη τήρηση αποθεμάτων ασφάλειας στα πετρελαιοειδή ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να "απελευθερωθούν" οι εισαγωγές καυσίμων στην Ελλάδα, ώστε να μειωθούν οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου στην εσωτερική αγορά.
Υπό την πίεση της τρόικας, το υπουργείο προχώρησε, αν και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, στη σύνταξη νομοσχεδίου για τη σύσταση ανεξάρτητου Φορέα τήρησης των αποθεμάτων, μέτρο που ζητάει επιτακτικά από την κυβέρνηση η τρόικα ώστε να καταστούν και στην πράξη δυνατές οι εισαγωγές φθηνότερων καυσίμων από το εξωτερικό.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την προσαρμογή της Ελλάδας με την κοινοτική οδηγία του 2009, που αφορά "στην υποχρέωση διατήρησης ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή και προϊόντων από τα κράτη-μέλη". Την οδηγία έχει καθυστερήσει να ενσωματώσει η χώρα μας στο εθνικό της δίκαιο, και έχει περιθώριο για να το κάνει το αργότερο ως τις 31/12/2012.
Στο σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στη σύσταση Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων, χωρίς ωστόσο το ΥΠΕΚΑ να προσδιορίζει ημερομηνία ή ένα σαφή χρονικό ορίζοντα για τη δημιουργία του. Η ασάφεια της διατύπωσης κάνει κύκλους της αγοράς να αμφισβητούν για την ταχύτητα υλοποίησης του.
Τι προβλέπει το σχέδιο...
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι "με Προεδρικό Διάταγμα … δύναται να συνιστάται μοναδική ανώνυμη εταιρία μη κερδοσκοπικού σκοπού με έδρα την Αθήνα και την επωνυμία Κεντρικός Φορέας Διατήρησης Αποθεμάτων Α.Ε (ΚΦΔΑ), η οποία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος". 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου