Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Πετρέλαιο: Η Ρωσία «βάζει στο παιχνίδι» και τη Δύση



Την προοπτική να επιτρέψει σε εταιρίες της Δύσης να έχουν στην ιδιοκτησία τους άδειες υπεράκτιας εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική εξετάζει η Ρωσία, μία τολμηρή παραχώρηση, που θα καθιστούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό αργού πετρελαίου πολύ πιο ελκυστική σε ξένους επενδυτές.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ είπε στους Financial Times ότι η πρόταση θα επέτρεπε σε μεγάλους ξένους παίκτες όχι μόνο να λειτουργούν υπεράκτια projects, αλλά και «να έχουν πρόσβαση στην παραγωγή» και να γίνονται «συν-ιδιοκτήτες των αδειών».
Αυτό θα αποτελούσε δραστική αλλαγή σε σχέση με την επί μακρόν πολιτική της χώρας να δίνει άδειες υπεράκτιας εξόρυξης μόνο σε κρατικής ιδιοκτησίας ομίλους όπως η Gazprom και η Rosneft.
Οι δηλώσεις του υπουργού έρχονται, καθώς εντείνεται το ενδιαφέρον από ενεργειακούς ομίλους της Δύσης για τους πλούσιους υδρογονάνθρακες της Αρκτικής.
Ο Τιμ Ντόντσον, επικεφαλής εξορύξεων της νορβηγικής Statoil, η οποία έχει μία κοινοπραξία στην Αρκτική με τη Rosneft, δήλωσε ότι «αυτό θα ήταν πολύ καλοδεχούμενο», καθώς θα απλοποιούσε τη δομή των επενδύσεων μεγάλων ομίλων στη Ρωσία «και θα ταίριαζε περισσότερο στο μοντέλο που έχουμε συνηθίσει». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου