Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ιστορική ανατροπή στις τράπεζες Προς συγχώνευση Eurobank-Εθνικής



  Tεκτονικό σεισμό εντός και εκτός της χώρας  προκαλεί η συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας καιEurobank που αποκαλύπτει το«Κουρδιστό Πορτοκάλι». 
Δύο κορυφαίες ελληνικές τράπεζες με ιστορία και τεράστια μερίδια στην αγορά αποφασίζουν να.....
ενωθούν εις σάρκαν μίαν σε μια συγκυρία όπου η παγκόσμια οικονομία παραπέμπει σε κινούμενη άμμο-τίποτε λιγότερο. 
Κάτω από άλλες συνθήκες αυτή η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού στις αγορές και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Καθότι σημασία δεν έχουν οι πρόσκαιρες εντυπώσεις  αλλά η ασφαλής πλοήγηση στο μέλλον. Μόνο που το τελευταίο είναι αδιόρατο με αποτέλεσμα ακόμη και οι κολοσσοί να αισθάνονται ανασφάλεια. 
Φίλος διαφημιστής, αυτοδημιούργητος και από τους ελάχιστους μάγκες της πιάτσας έλεγε ότι οι αγορές μυρίστηκαν το κραχ του 2008 που πλησίαζε στις ΗΠΑ από την ημερήσια πτώση στην κατανάλωση γάλακτος και στο κόστος των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων  Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και στην εγχώρια αγορά.
Το παραπάνω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί και με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο. Άνεργοι συμπολίτες μας μπουκάρουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας την ώρα που οι Παπούλιας-Παναγιωτόπουλος έχοντας πρωτοφανή άγνοια κινδύνου το είχαν ρίξει στις τελετές αναγκάζοντας πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να παραταχθούν ανοιχτά του Φαλήρου ξοδεύοντας τεράστια ποσά  για να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία της πολιτικής ηγεσίας. 
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η απόφαση για συγχώνευση δύο ιστορικών τραπεζών που αποτελούν πυλώνες ασφαλείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος έρχεται να προσθέσει ανασφάλεια-το αντίθετο από αυτό που θα μπορούσε να επιδιώκει η πολιτική ηγεσία.
Πληροφορίες του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού» θέλουν τους Τιμ Γκάιτνερ και Βόλφαγκ Σόιμπλε να έχουν ενημερωθεί ήδη από τον Γιάννη Στουρνάρα για την συγχώνευση των δύο κορυφαίων τραπεζών. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός χρειαζόταν αυτό το  deal  για να μαλακώσει τις πιέσεις της Τρόικας χρυσώνοντας το χάπι. Μόνο που η Τρόικα δεν εννοεί ακριβώς έτσι της μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου