Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ενισχύθηκε η τιμή του πετρελαίου



Σε ράλι επιδόθηκε η τιμή του πετρελαίου ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών απωλειών, καθώς τόσο τα περιστατικά διακοπής της παραγωγής βενζίνης όσο και η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έδωσαν ώθηση στις τιμές.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 3,57 δολάρια ή 4,1% στα 91,71 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου brent σημείωσε άνοδο 4,41 δολαρίων ή 4,1%, κλείνοντας στα 112,58 δολάρια το βαρέλι.

Η εκτόξευση της τιμής της βενζίνης ώθησε τις τιμές του αργού, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε διυλιστήριο της Exxon Mobil στο Τέξας -το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ. Η φωτιά έσβησε ωστόσο η Exxon ενημέρωσε πως θα επηρεάσει την παραγωγή, σε βαθμό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.
Η τιμή της βενζίνης RBOB έκλεισε με "άλμα" 5,1% στα 2,9429 δολάρια ανά γαλόνι λόγω του ατυχήματος. Την τιμή της βενζίνης επηρέασε και η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τμήματος του αγωγού Colonial που μεταφέρει βενζίνη και προιόντα απόσταξης από την Ατλάντα στο Νάσβιλ για να ελεγθεί πιθανό πρόβλημα διαρροής. 
Εξάλλου, οι εχθροπραξίες μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας έγειρε ανησυχίες για την προμήθεια πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή. Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση που επιτρέπει στην κυβέρνηση την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, μετά τα πυρά που δέχθηκε χθες η πόλη Akcakale στοιχίζοντας τη ζωή πέντε πολιτών.
Η τιμή του αργού βρήκε επίσης στήριξη στην εξασθένιση του δολαρίου, το οποίο υποχώρησε σημαντικά έναντι του ευρώ μετά την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος επανέλαβε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αγοράσει το χρέος των δοκιμαζόμενων χωρών. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου